Početna Kultura Danas se obeležava Nacionalni dan knjige

Danas se obeležava Nacionalni dan knjige

Danas, 28. februara, se obeležava Dan Narodne biblioteke Srbije i Nacionalni dan knjige. Na taj dan 1832. godine, političar, diplomata, ustavopisac i knežev sekretar Dimitrije Davidović uputio je pismo knezu Milošu u kome mu je, savremenim rečnikom rečeno, predstavio projekat Narodne biblioteke Srbije o njenom uređenju, tako da je ovaj datum uzet za Dan Narodne biblioteke Srbije, najstarije ustanove kulture u Srbiji. U novembru iste godine knez Miloš je naredio da se po jedan obavezan primerak knjige dostavlja Narodnoj biblioteci.

Narodna biblioteka Srbije, sa oko šest miliona bibliotečkih jedinica iz razdoblja od 11. do 21. veka, predstavlja izuzetnu zbirku pokretne kulturne baštine.

Naš istaknuti istoričar Dejan Ristić, na čiju je inicijativu od 2013. godine 28. februar proglašen i za Nacionalni dan knjige, u istraživanju objavljenom u knjizi „Kuća nesagorivih reči”, iznosi naučna saznanja o tome da je biblioteka zapravo osnovana šest godina kasnije, 12. jula 1838. u Kragujevcu, a naredne godine preseljena u Beograd.

O novim naučnim saznanjima i osnivanju Narodne biblioteke, njenoj burnoj istoriji i razaranju u Drugom svetskom ratu, govori se u dokumentarnom filmu „Sećanja iz pepela“.