Početna Događanja In Memoriam Episkop Atanasije Jevtić

In Memoriam Episkop Atanasije Jevtić

Episkop Atanasije Jevtić preminuo je sinoć (4. marta) u Javnoj zdravstvenoj ustanovi bolnici u Trebinju u 18.45, od posledica Kovida-19. Odlazak još jedno velikog duhovnika za kratko vreme veoma je rastužilo predstavnike srpskog rasejanja. Od njega se mnogi opraštaju na društvenim mrežama uz postavljanje zajedničkih fotografija i video zapisa. Za celokupan srpski narod gde god se nalazio umirovljeni vladika zahumsko hercegovački Atanasije je imao puno razumevanja i otvoreno je razgovarao sa svakim. Uvek je bio otvoren prema posebno prema deci. Rado im je prilazio i razgovarao sa njima kao sebi ravnom.

Danas je u Sabornom hramu u Trebinju održana božanstvena liturgija uz odar episkopa Atanasija. Prenosimo tekst Eparhije zahumsko-hercegovačke:

Nakon što je predao duh svoj u naručje Božje, tijelo umirovljenog Episkopa zahumsko-hercegovačkog novoupokojenog Atanasija ostalo je noć i dan u zagrljaju Crkve koja ga neprestano omiva suzama, cjelivima i poklonjenjima, miropomazujući ga jevanđeljskim čitanjima i molitvama, umotavajući ga u najčistija platna hercegovačkih livada i cvijeća, spremajući ga za ukop.., ne u zemlju, nego u kamen, jer kamen je i u kamen će otići. 

Na Božanstvenoj liturgiji, uz odar episkopa Atanasija, u trebinjskom Sabornom hramu predstojali su Episkopi diseldorfski i nemački Grigorije i zahumsko-hercegovački Dimitrije, sveštenstvo, monaštvo i narod Crkve sa svih strana svijeta.

Po čitanju evanđeoskog začala, u ime sveštenika i njihovih parohijana Eparhije zahumsko-hercegovačke oproštajno omilije blaženopočivšem episkopu, ocu i učitelju proiznio je protoprezviter-stavrofor Dražen Tupanjanin, počevši riječima: „Blago onom ko se ne sablazni o mene“, rekao je Spasitelj u Jevanđelju. Za nekonvencionalnu i u svemu originalnu ličnost našeg velikog oca i učitelja, vladike Atanasija, možemo, sljedujući ovim Hristovim riječima, ustvrditi da su zaista blaženi oni, koji su ispod grube, robusne spoljašnosti ovog valjevskog Hercegovca, prepoznali Bogolikog roditelja i Hristonosca…

Foto: Eparhije zahumsko-hercegovačka