Početna Događanja Srpska biblioteka Mihajlo Pupin u Ljubljani uskoro počinje sa radom

Srpska biblioteka Mihajlo Pupin u Ljubljani uskoro počinje sa radom

Novi izgled Biblioeke Mihajlo Pupin u Ljubljani
Foto: arhiva SKC Ljubljana

„Lepe vesti stižu iz Ljubljane gde je potpisan ugovor između Srpskog kulturnog centra – Srpske biblioteke Mihajlo Pupin i gradskih vlasti, kojim je Ljubljana našem centru na upotrebu ustupio nove prostore. U ime Centra ugovor je potpisala Divna Obrenović”, istaknuto je na Fejsbuk stranici Srpskog kulturnog centra u Ljubljani.

Predstavnici Centra predstavili su i budući izgled SKC i biblioteke, kao i deo našeg tima, koji projekat obnove srpske biblioteke i kulturnog centra sprovodi u delo. O svojim vrednim članovima zapisali su sledeće, pozvavši i ostale da im se pridruže. Prenosimo njihovo predstavljanje:

Divna Obrenović i Moma Stanić su dvoje divnih ljudi bez kojih srpska biblioteka sa 20.000 naslova ne bi postojala. Vredno su godinama radili i prikupljali knjige zajedno sa njihovim saradnicima i prethodnicima, koji su ustanovili kulturno društvo „Mihajlo Pupin“. Njihova velika želja je da se mi mlađi uključimo u rad centra, unesemo novu energiju i zajedničkim snagama započnemo novu epohu za dobrobit srpske zajednice u Sloveniji. Ta želja im se ispunila i u nastavku predstavljamo novu generaciju Pupinovaca.

Nikola Konatar je mladi arhitekta. Izradio je idejni predlog budućeg izgleda centra u dve varijante. Nikola će se pobrinuti da moderan enterijer centra bude ne samo odraz svetskih trendova već i udobno mesto za spajanje stvaralaštva, lepe energije i pozitivnih misli.

Emilija Mitrović Miloš je naša odbornica u gradskoj skupštini Ljubljane zadužena za predstavljanje centra u javnom životu. Iako smo je izabrali zbog pameti, nismo mogli da izaberemo lepše lice i bolju osobu. Emilija će nam pomoći da se glas naše zajednice bolje čuje u našoj novoj domovini.

Milenko Maletić i Igor Soskić su inženjeri, koji uveliko rade na digitalizaciji biblioteke. Uskoro će moći onlajn da se pretražuju knjige po žanrovima, autorima i drugim kategorijama, kao i da se naruče knjige. Nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti uspeti da sve naše knjige prebacimo u elektronsku formu, kako bi vam omogućili da vaše omiljene naslove preuzimate direktno sa vašeg računara.

Danijela Pećanac je lektor i profesor slovenačkog jezika zadužena za komunikaciju sa kulturnim i obrazovnim institucijama. Danijela je bila glavni koordinator za uvođenje Dopunske nastave srpskog jezika u slovenačke osnovne škole što je ujedno i najveći projekat naše zajednice u Sloveniji do sada. Već planira nove projekte, kojima će dodatno unaprediti obrazovanje naše zajednice i čvršće povezati srpsko i slovenačko društvo.

Danilo Radulj i Marko Sladojević su pravnici, koji uveliko rade na unapređenju postojećeg statuta našeg centra i organizacije tima u cilju povećanja njegove produktivnosti. Danilo i Marko budno motre nad zakonitim i transparentnim poslovanjem centra, u kojem se neguju nama bliske vrednosti: prijateljstvo, solidarnost, iskrenost, posvećenost i, naravno, ljubav prema zajednici, knjigama i kulturi uopšte.

Nađa Higl svetska šampionka u plivanju zadužena je za afirmisanje zdravog načina života među mladima i savetovanje sportistima u nastajanju. Svi sa nestrpljenjem očekujemo druženja sa Nađom tokom kojih ćemo saznati kako izgleda putovanje sportiste do vrha i kako se uživa u svakom segmentu tog putovanja ispunjenog izazovima. Nađina velika željla je da svojim idejama i ličnim primerom doprinese razvoju srpske zajednice u Sloveniji i ukupnim prijateljskim odnosima naša dva naroda.

Vladimir Smiljanić, Branislav Tešanović, Branko Bajić i Mihajlo Atanacković je tim zadužen za logistiku, bez kojeg bi aktivnosti centra teško bile sprovedene u delo. Zaista ne postoji problem dovoljno veliki za ove momke, čak ni selidba naših 20.000 knjiga na novu lokaciju. Sve je lakše kada uz sebe imaš celu flotu prevoznih sredstava.

Ilija Janjić je šef i vrhunski kuvar, koji svaki kulturni događaj pretvori u praznik kulinarike. Uz Iliju centar postaje raj za čula ukusa, mirisa i vida, u kojem se tema nekog kulturnog događaja spaja sa, samo za tu priliku, posebno izabranim receptima. Svi jedva čekamo njegov slasni vodič kroz istoriju srpske kuhinje.

Mitar Tanasić je sveštenik zadužen za duhovne teme i saradnju sa Parohijskim domom u Ljubljani. Mitar je neiscrpni izvor lepe energije i kvalitetnih ideja i sa njegovim kolegama sveštenicima predstavlja najbolji primer da je srpska crkva u Sloveniji posvećena našoj zajednici i da u njoj imamo iskrenog prijatelja i preko potrebnu podršku.

Zoran Georgiev je lekar zadužen za teme i događaje koje nas osvešćuju, podsećaju i opominju da vodimo zdrav život. Zoki uspeva da ostane nasmejan i vedar i pored svog izuzetno zahtevnog i teškog posla u UKC Ljubljana. U tom smislu nam je primer da se sa problemima lakše nosiš ako si dobrog duha.

Darko Georgiev je ekonomista zadužen za uspešno poslovanje centra. Iako je rad svih nas u timu volonterski, Dareta to ne sprečava da se prema budžetu centra odnosi kao da se radi o centralnoj banci. Dok smo u njegovim rukama, naš centar neće bankrotirati.

Dejan Brljafa je veterinar zadužen za teme od značaja za naše kućne ljubimce. Pošto nije mogao da reši dilemu da li je čovekov najbolji prijatelj pas ili knjiga, rešio je da to spoji i da na jedan kreativan način predstavlja knjige i teme za koje veruje da svaki vlasnik nekog kućnog ljubimca mora da zna.

Dejan Georgiev je psiholog zadužen za mentalno zdravlje i teme iz njegove uže specijalnosti. Ne slaže se sa maksimom „Blago onom ko rano poludi, ceo život mu prođe u veselju“ i zaista nije važno da li će vam preporučiti neki psihološki triler, dramu ili stručnu literaturu – u svakom slučaju ćete uživati u Dejanovom svetu.