Početna In Memoriam Odlazak legendarnog Vlaste Velisavljievića

Odlazak legendarnog Vlaste Velisavljievića

U 95. godini od posladica korona virusa preminuo Vlastimir Vlasta Velisavljiević
Foto: arhiva Kinoteke

Danas je u 95. godini preminuo doajen srpskog glumišta Vlastimir Vlasta Velisavljević, 95. godini, od posledica korona virusa. Na današnji dan  pre 22 godinu (1999.) nastala je i Vlastina čuvana anegdota u vezi bombardovanja.

Kaže Vlasta Velisavljević:
– Počelo bombardovanje 1999. i ja spavam, a žena me budi.
– Kako možeš da spavaš dok nas bombarduju?
– Nado, meni je ovo treće bombardovanje.

Vlasta je bio jedan od najdugovečnijih i najvoljenijih jugoslovenskih i srpskih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumaca, koji je plenio vedrim duhom i životnim elanom, igrao je i snimao i u vrlo poznim godinama, piše Jugoslavoneska kinoteka, čiji tekst prenosimo:

Na filmskom platnu prvi put se pojavio u ratnoj drami „Noći i jutra“ (1959) Pjera Majhrovskog. Igrao je u više od 50 filmova različitih žanrova: „Put oko sveta“,“ Devojka sa Kosmaja“, „Kupi mi Eliota“, „Mala noćna muzika“, „Lavirint“, „San zimske noći“, „Ivkova slava“, „Kako su me ukrali Nemci“, „Kad svane dan“, „Mamaroš“, „Žaba“, „Taksi bluz“….

Poslednji film u kome je igrao, „Pored tebe“, još uvek je u fazi postprodukcije.

Na Filmskim susretima u Nišu nagrađen je više puta za efektne epizode – 2002. godine za ulogu u „Maloj noćnoj muzici“ Dejana Zečevića, 2018. za ulogu u filmu „Žaba“ Elmira Jukića, a 2019. dobio je priznanje „Milorad Mandić Manda“ za komičnu ulogu i doprinos razvoju srpske kinematografije za ulogu u filmu „Taksi bluz“ Miroslava Stamatova.

Vlasta u filmu Mala noćna muzika glumi lik baba Nate
Foto: arhiva Kinoteke

Najšira publika pamtiće ga po nizu televizijskih filmova, drama i serija, u kojima je odigrao je blizu 150 uloga („Na slovo na slovo“, „Više od igre“, „Bolji život“, „Naša mala redakcija“, „Lift“, „Montevideo, Bog te video!“, „Vojna akademija“, „Zvezdara“, „Ulica lipa“, „Sumnjiva lica“, „Otvorena vrata“, „Santa Maria della Salute“, „Švindleri“…), a u mnogobrojnim medijskim nastupima plenio je vedrim duhom i životnim elanom.

Vlasta Velisavljević je rođen 28. jula 1926. u Beogradu. Kao glumac je prvi put nastupio još kao dečak (1937) u Rodinom pozorištu u predstavi „Put oko sveta“. Tokom Drugog svetskog rata uhapšen je (1943) i deportovan u koncentracioni logor Dortmund Herde u Nemačkoj, odakle je uspeo da pobegne i vrati se u Beograd, u kome je dočekao oslobođenje.

Pozorišnu akademiju u Beogradu upisuje 1948. godine u prvoj generaciji studenata, u klasi Mate Miloševića.

U vreme Informbiroa, 1950. godine, uhapšen je i tri godine proveo na Golom otoku. Iako je 1953. rehabilitovan, pozorišta u Beogradu nisu htela da ga angažuju, pa je nekoliko sezona igrao u Mostaru i u Tuzli.

U Beograd se vraća 1961. i postaje član Savremenog pozorišta (danas Beogradsko dramsko), a 1969. na poziv Bojana Stupice ulazi u ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je prvu ulogu ostvario u kultnoj i zabranjenoj drami „Kad su cvetale tikve“. Od 1971. do 2014. igrao je u najdugovečnijoj predstavi, Fejdoovoj „Bubi u uhu“ u režiji Ljubiše Ristića, koja je imala više od 1.600 izvođenja.

U predstavi „Buba u uhu“

Bio je omiljen među kolegama i sarađivao s najznačajnijim pozorišnim rediteljima. Poslednju premijeru je imao 2016. godine u Šekspirovom „Hamletu“ u režiji Aleksandra Popovskog, a poslednji put je stao na scenu 12. februara 2020. godine kada je odigrao Molijerovog „Uobraženog bolesnika“ u režiji Jagoša Markovića.

Bio je doživotni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a nastupao je i na drugim beogradskim scenama.

Dobitnik je nagrade „Nikola Milić“ festivala Dani komedije u Jagodini za epizodnu ulogu u predstavi „Sumnjivo lice“ 2013, Nušićeve nagrade za životno delo na Nušićevim danima u Smederevu 2014, Specijalne nagrade Ardalion Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu za ulogu Duha u predstavi „Hamlet“, 2016. godine, Godišnje nagrade JDP-a, Zlatnog ćurana za životno delo na Danima komedije u Jagodini 2017.

Poznat je i po želji kako bi, kada bi mogao pomogao sirotinji. „U Beogradu ima mnogo luksuznih hotela. Meni je želja da imam jedan takav hotel. Tu bih naselio sirotinju. To već liči malo na politiku, ali zamislite dole za najstarije koji se slabo kreću, pa onda idemo po spratovima… Za sirotinju, za stara lica, za one koji nemaju gde. Ja bih takav hotel. Hotel za ljude koji traže utehu“.

Vlasta Velisavljević je i dobitnik Sretenjskog ordena za zasluge koji se dodeljuje povodom Dana državnosti Republike Srbije (2017).

Biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana.