Početna Kultura Sećanje na Nikolaja Vladimirovića Stefanoviča

Sećanje na Nikolaja Vladimirovića Stefanoviča

Na današnji dan 14. aprila 1979. godine, u Moskvi je umro Nikolaj Vladimirovič Stefanovič, poslednji potomak Vuka Stefanovića Karadžića.

Nikolaj Vladimirovič Stefanovič i svojeručni zapis pesme „Jutro“ iz 1942.
Foto: arhiva Muzeja Vuk i Dositej

Dugo se smatralo se da je Mininom smrću ugašena loza Vuka Stefanovića Karadžića. Međutim, prema zapisima savremenika njegov sin Dimitrije imao je vanbračnog sina u Rusiji. Dimitrijev praunuk, a Vukov čukununuk bio je ruski pesnik i prevodilac Nikolaj Vladimirovič Stefanovič (1912—1979). „Nikolaj Stefanovič dobro je poznavao jezike naroda Jugoslavije jer je njegov otac (Vladimir Mitrofanovič Stefanovič) bio Srbin“, zabeležio je Jefgenij Danilov, pesnikov biograf.

Za života Nikolaj nije objavljivao svoje pesme, ali je posthumno u Rusiji objavljeno nekoliko knjiga njegove poezije, poslednja „Poezija i pesme“ (Stihotvoreniя i poэmы) na stogodišnjicu njegovog rođenja, 2012. godine. Mnogi tamošnji znalci i ljubitelji poezije smatraju da je Nikolaj Stefanovič bio jedan od najznačajnijh ruskih pesnika XX veka. Na žalost, njegove pesme do danas nisu prevedene na srpski jezik, piše Muzej Vuka i Dositeja.