Početna Škola Sara Milenković osvaja nagrade na konkursima a nastavnica Nataša je motiviše

Sara Milenković osvaja nagrade na konkursima a nastavnica Nataša je motiviše

Iz godine u godinu sve više učenika Srpske dopunske škole učestvuju na mnogobrojnim literalnim i likovnim konkursima u Srbiji i Republici Srpskoj. Nastavnici se trude da motivišu đake a uspesi onih koji su učestvovali ohrabruju nove učenike da se oprobaju. Jedna od nastavnica Srpske dopunske škole u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg čiji učenici učestvuju na skoro svim konkursima i osvajaju vredne nagrade je Nataša Milenković.

„Učenici danas rado pišu na maternjem jeziku. Kada sam im predložila da pišu na srpskom jeziku naišla sam na početku na blagi otpor. Mislili su, da nisu spremni da izraze svoje misli i osećanja na srpskom jeziku. Bodrila sam ih i hrabrila da pokušaju. Bile su to na početku kratke pesmice od par stihova ili jedne do dve strofe“, priseća se početaka Nataša Milenković, koja je četiri godine radila na redovni nastavnik a poslednje dve radi kao honorarni. „Najpre smo se igrali rečima, smišljali reči koje se rimuju a potom su se nizali prvi stihovi i rađala prva učenička književna ostvarenja. Birali smo teme koje su njima bliske. Pisali su o proleću, cveću, prirodi, mami, sestri, drugarstvu. Svaka od pesama ili sastava koji su se izrodili na časovima srpskog jezika u Dopunskoj školi su poslati na konkursima širom Srbije. Deca su dobijala diplome, zahvalnice ili pohvale, a neretko i knjige na poklon. To ih je dodatno motivisalo na pisanje. Pravo je zadovoljstvo za njih kada svoju pesmu vide u nekom od zbornika dečjih radova. Njihovoj sreći tada nema kraja. Ponosno nastavljaju da rade i uče sa željom da budu još bolji“, dodala je Nataša.

Na ovogodišnjem konkursu Dečijeg kulturnog centra Beograda „Lepo je voleti“ poslato je 14 radova njenih učenika. Nastavna grupa u Ajslingenu je dobila grupnu diplomu za učešće na istoimenom konkursu a diplomu za učešće je dobio i mentor. Sara Milenković, učenica 8. razreda, osvojila je drugo mesto. „Sara voli da piše pesme i priče, a nagrade su je dodatno motivisale da  piše i učestvuje na konkursima“, naglasila je nastavnica Nataša.

„Tema konkursa „Lepo je voleti“ je najpogodnija za decu koja imaju čiste emocije i vole na najlepši način. A ljubav je uvek neprolazna  inspiracija“, mišljenja je Nataša, čiji su đaci u lepoti voljenja pronašli su ljubav  prema domovini, roditeljima, porodici, kućnim ljubimcima, godišnjim dobima, drugarstvu i perom iskazali svoju kreativnost u pisanju.

Sara Milenković gotovo je na svim konkursima dobila ili neku nagradu, zahvalnicu ili pohvalu. Mnogo knjiga je stiglo upravo zahvaljući učešću na konkrusima. Srpsku dopunsku školu pohađa poslednjih šest godina. „Ove godine završavam osmi razred. Do sada sam učestvovala na mnogobrojnim konkursima i dobila puno priznanja, pohvala i knjiga. Zbog toga sam veoma srećna. Moje pesme se nalaze u mnogim knjigama i zbornicima koje sa ponosom čuvam i rado čitam. Svaka nagrada i pohvala je u meni izazvala iznova novu inspiraciju i želju da napišem svaki put novu pesmu“ priča mlada Sara.

„Veliku motivaciju za pisanje sam dobila kada sam lično upoznala  književnicu koja piše za decu. Ona je na mene ostavila poseban utisak i dodatno me inspirisala njenim pesmama i knjigama  koje sam sa zadovoljstvom pročitala“ dodaje Sara. „Poručila bih svoj deci koja idu u dopunsku školu da nije teško pisati pesme ili priče. Pisanje je igra i zadovoljstvo a pritom i divan osećaj kada znaš da si ti stvorio jedno delo koje će u nekome izazvati smeh, suzu ili radost“

Aleksandar, Sarin tata je ponosan na Saru i njen napredak. Za ovu priliku je kazao: „Sara je divno i vragolasto dete. Voli fudbal, jahanje, druženje, rado piše i čita. Raduje me Sarin uspeh, a najviše se radujem njenoj sreći i zadovoljstvu kada piše i priča o zavičaju. Kroz pesme i priče koje je napisala  iskazuje svoju ljubav, ali i nostalgiju za Srbijom“.

Na Sarin uspeh kao i na uspeh nastavnica Nataše Milenković ponosna je i koordinatorka Srpske dopunske škole za nemačku pokrajinu Baden-Virtemberg. Ona je dodala da „zahvaljujući velikoj podršci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, sve je više dečjih likovnih i literarnih konkursa na kojima pravo učešća imaju i učenici dopunske nastave na srpskom jeziku u inostranstvu, što dodatno  motiviše učenike i oplemenjuje rad nastavnika, angažovanih od strane Ministarstva“.