Početna Događanja Učenici Srpske škole iz Francuske, Italije i Slovenije učestvovaće na Svesrpskom dečjem...

Učenici Srpske škole iz Francuske, Italije i Slovenije učestvovaće na Svesrpskom dečjem saboru

Učenici iz Francuske
Foto: arhiva Srpska škola FIS

Posredstvom Ambasade Republike Srbije u Parizu i u Ljubljani i Generalnog konzulata Republike Srbije u Trstu, uz pomoć Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu i uz saglasnost i podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije,  dopunska nastava na srpskom jeziku u Francuskoj, Italiji i Sloveniji predstaviće se kroz tri video-zapisa, kojima učestvuje u ovogodišnjem Svesrpskom dečjem saboru. Svesrpski dečiji sabor organizuje Dečji kulturni centar Beograd.  Ima za cilj da okupi decu iz dijaspore i regiona sa vršnjacima u Srbiji s namerom da očuva srpsku kulturno nasleđe i tradiciju kroz igru, pesmu, recitaciju… Ove godine, zbog pandemije, okupljanje neće biti u srpskoj prestonici već se održati preko onlajn platformi.

„Tri video-zapisa urađena su tokom marta i poslata su, u skladu sa uslovima i naznačenim rokovima, do 1. aprila organizatoru. Dopunsku nastavu u Italiji predstavljaju đaci iz Trsta, Francusku đaci iz Pariskog regiona (Pariz, Bondi, Obervilije, Pjerfit, Epon), a dopunsku nastavu u Sloveniji učenici iz Kopra, Maribora, Ljubljane, Slovenj Gradeca, Postojne i Kranja. Učestvovalo je ukupno 45 učenika mlađeg, srednjeg i starijeg uzrasta iz tri zemlje, a pripremalo ih je 13 nastavnika. Planirani sadržaji realizovani su uz pomoć đačkih porodica. Tehničku podršku u montaži snimaka pružili su stručnjaci koji se bave filmom i fotografijom“, poručili su iz Srpske škole u Francuskoj, Italiji i Sloveniji.

Đaci iz Italije
Foto: arhiva Srpska škola FIS

Sadržaji kratkih filmova nose snažne poruke u povodu obeležavanja slovenske pismenosti i građenja trajnih veza sa maticom i drugim zemljama gde se srpskim zbori. Objedinjeni su ciljeve dopunske nastave na srpskom jeziku: očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, ideja sabornosti i negovanja istorijskog i kulturnog nasleđa. Kazivanjem tekstova i muzičkim interpretacijama, stvaralačkim likovnim i kaligrafskim izražavanjem, učenici su pokazali, kroz znanje i talente, privrženost prema kulturno-istorijskoj baštini.

Svesrpski dečiji sabor se održava u maju povodom Dana slovenske pismenosti, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, u organizaciji Dečjeg kulturnog centra u Beogradu i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Učenici iz Slovenije
Foto: arhiva Srpska škola FIS