Početna Događanja Kreativnost i maštovitost kao put do uspeha – radost pohvaljenih učenika Srpske...

Kreativnost i maštovitost kao put do uspeha – radost pohvaljenih učenika Srpske škole u Baden-Virtembergu

U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku – Uskrsu, Dečji kulturni centar Beograd je osmislio način kako da podstakne mališane da se zabave i svojom maštom i kreativnošću obraduju svoje najbliže. Na nedavno održanom foto-konkursu učestvovali su i učenici dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajini Baden- Virtemberg, koja je u nadležnosti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Pored velikog broja učenika-učesnika, ni pohvale nisu izostale.

„Foto-konkurs ‘Moja čuvarkuća’ bio je izazov za mene i moje učenike“, istakla je nastavnica Nataša Milenković. „Kreativnost je osobina koju najpre razvijam kod svojih učenika. Osim kreativnosti, maštovitost je jako bitna kod dece školskog uzrasta, a potom i upornost i marljivost. Takmičarski duh je takođe vrlo važan aspekt u najranijoj fazi detetovog odrastanja. Ono na čemu stalno insistiram, kad razgovaram sa svojim učenicima, jeste da je veoma važno učestvovati, truditi se i raditi. Na  kraju,  nagrade i pohvale ne mogu izostati.

Na konkursu ‘Moja čuvarkuća’ zadatak učenika je bio da oslikaju jaje i pošalju  fotografiju oslikanog jajeta. Osim kreativnosti i maštovitosti, ovim putem učenici stiču naviku da poštuju našu tradiciju, a takođe su usvojili termin ‘čuvarkuća’. Za neke od njih to je bila još jedna naučena reč na srpskom jeziku“, dodala je učiteljica Nataša Milenković.

Zahvalnice je dobilo 11 učenika: Anja Ristić, Oliver Ristić, Damjan Popović, Teodora Jokić i Lazar Jevtić, koji nastavu pohađaju u Kirhajmu, potom Laura Del Regno, učenica dopunske škole u Kalvu, Lazar Đukanov, Jovana Milinković, Dragana Ivetić, Jovana i Jelena Ivetić, učenici koji nastavu pohađaju u Ajslingenu.

Lazar Đukanov je učenik prvog razreda. Ovo je njegova prva pohvala, kojoj se veoma obradovao, a ujedno i podsticaj za dalje napredovanje i učenje srpskog jezika.

Dragana Ivetić se veoma obradovala zahvalnici i rado će nastaviti da učestvuje na konkursima, dok su Jovana i Jelena Ivetić i prethodnih godina bile nagrađivane.

Takođe je prva pohvala i za Damjana Popovića, učenika prvog razreda. „Damjan je presrećan i zaista se puno obradovao“, istakla je Dragana, Damjanova mama.

Za Lazara Jevtića ovo je treća nagrada u ovoj školskoj godini. Veoma je kreativan, izuzetno lepo crta i govori srpski jezik veoma dobro, iako je rođen i odrastao u Nemačkoj.

Teodora Jokić je i prošle godine bila dobitnik nagrada, tako da je ova pohvala dokaz njenog predanog rada, posvećenog učenja srpskog jezika i kreativnosti.

Laura Del Regno je u ovoj školskoj godini dobitnik tri nagrade. Njen napredak je izuzetan, kao i njen trud. Ona se raduje svakoj pohvali i nagradi, a njeni roditelji su veoma ponosni.

Oliver i Anja Ristić su učenici koje svaki nastavnik može poželeti. Vredni su, uporni, odgovorni i vrlo kreativni. Rado učestvuju u svim aktivnostima, pa shodno tome, dobitnici su brojnih pohvala i nagrada. Njihovi radovi se mogu videti u mnogobrojnim zbornicima radova učenika dopunske nastave na srpskom jeziku u  pokrajini Baden-Virtemberg.

Za Jovanu Milinković ovo je treća zahvalnica u toku ove školske godine. Jovana  voli da se takmiči i rado učestvuje u svim vidovima nastavnih i vannastavnih aktivnosti.

Osim učenika Nataše Milenković, nastavnice u dopunskoj školi na srpskom jeziku, zahvalnice na konkursu „Moja čuvarkuća“ osvojilo je i osam učenika Jovane Knežević, takođe nastavnice u srpskoj dopunskoj školi u pokrajini Baden-Virtemberg. Tim povodom ona je rekla da su se i ona i učenici i roditelji veoma obradovali zahvalnicama, kao potvrdi njihove nesebične predanosti da sačuvaju našu tradiciju i izvan granica naše drage otadžbine Srbije.

„Konkurs ‘Moja čuvarkuća’ veoma je interesantan konkurs zato što spaja tradiciju sa umetnošću, a to je i za učenika i za nastavnika veoma zanimljiv izazov. Učenici su sa zadovoljstvom prihvatili izazov, a osvojena zahvalnica je samo podsticaj i potvrda da je vredelo dati svoj maksimum“, rekla je nastavnica Jovana, čiji su učenici Maja Elek, Luka i Marko Stanković, Dunja i Danina Stevanović, Nikolina Dugić, Lena Travar i Mila Tripković osvojili zahvalnice na konkursu „Moja čuvarkuća“ .

„Veliko je zadovoljstvo i sreća imati ovakve učenike, koji su i pored redovne nastave zainteresovani i motivisani da pohađaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku, a osim toga, da učestvuju i u raznim vannastavnim aktivnostima. Veoma sam radosna i ponosna na sve učenike dopunske nastave na srpskom jeziku, koji svakoga dana dokazuju da su upravo oni najbolji naslednici naše kulture, istorije i tradicije“, dodala je nastavnica Jovana.

Za portal Rasejanje.info tekst napisale Nataša Milenković i Jovana Knežević