Početna Događanja Dopunska nastava na srpskom jeziku u inostranstvu obeležila Dan slovenske pismenosti i...

Dopunska nastava na srpskom jeziku u inostranstvu obeležila Dan slovenske pismenosti i kulture

U organizaciji Kulturnog centra „Čukarica” iz Beograda, a uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, ljubav prema čitanju najvrednijih dela srpske kulturne baštine pokazali su učenici dopunske nastave na srpskom jeziku u inostranstvu učešćem u manifestaciji „Čitalačka značka“. „Knjigoljupci” dopunskih škola širom Evrope čitali su i predstavili dela srpskih pisaca u slici i reči. Na adresu Kulturnog centra „Čukarica“ poslato je 150 čitalačkih dnevnika iz Francuske, Italije, Slovenije, Nemačke, Švajcarske, Velike Britanije, Grčke, Norveške i Danske.

Radost zajedništva i lepotu čitalačke reči prikazali su, u povodu Dana slovenske pismenosti, mali predstavnici iz svih zemalja učesnica. Kulturni centar „Čukarica” organizovao je 24. maja razgovor učenika preko Zum aplikacije sa književnim kritičarem, višim savetnikom Biblioteke grada Beograda, Violetom Đorđević i dečjim piscem, Biljanom Marković Jevtić. Pozdravnu reč uputila je Milena Mitrović, urednik u Kulturnom centru „Čukarica“ i autor projekta „Moje nasleđe“, čiji je deo i manifestacija „Čitalačka značka“.

U dvočasovnom druženju, uz recitovanje odabranih stihova omiljenih dečjih pisaca i izvođenje malih muzičkih interpretacija, učenici su pokazali svoje talente i ljubav prema čitanju dela srpskih pisaca. Vršnjaci iz Srbije su predstavili omiljene knjige i preporučili ih drugarima u dijaspori i regionu.

Kulturnom događaju prisustvovalo je preko 50 učesnika – učenici osnovnih škola iz beogradske opštine Čukarica, učenici srpskih dopunskih širom Evrope, nastavnici, bibliotekari i koordinatori dopunske nastave na srpskom jeziku.

Svi dnevnici poneće „čitalačku značku“, a onlajn izložba kolekcije radova biće dostupna na Fejsbuk stranici Kulturnog centra „Čukarica“ i na školskim medijima dopunskih škola.

Za portal Rasejanje.info tekst napisala Blaženka Trivunčić koordinator Srpske dopunske škole za Francusku, Italiju i Sloveniju

Na ovoj divnoj manifestaciji iz rasejanje predstavili su se učenici Vladimir Mišović iz Ofenbaha, u nemačkoj pokrajini Hesen, nastavnice Sonje Zrnič; Stefan Barčkov iz Ludvigsburga u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg, đak nastavnice Valentine Damjanović; Milica Petrović iz Švajcarske, učenica Ivane Petković, Petar Simić iz Velike Britanije koga podučava nastavnica Vida Milojković; Julita Roka iz Grčke, nastavnice Ane Džoganović; Lana Šajkić iz Kopenhagena nastavnice Ksenije Maričić; Lena Petrović iz Norveške, koju podučava Vanja Spahić; Iva Milutinović iz Pariza u Francuskoj, nastavnice Marije Praizović; Anđela Ester Stevanović Nardeze iz Vićence u Italiji nastavnice Jelene Jovanović; Anastasja Čeprnja iz Ljubljane u Sloveniji nastavnice Jelene Stefanović.

Koordinatorke dopunske nastave na srpskom jeziku su takođe prisustvovale proslavi obeležavanja Dan slovenske pismenosti i kulture: Biljana Bukinac (zadužena za države Švajcarska, Nemačka, Grčka, Velika Britanija, Norveška i Danska), Blaženka Trivunčić (Francuska, Italija i Slovenija) i Tatjana Popović zadužena za nemačku pokrajinu Baden-Virtemberg.

Foto: Blaženka Trivučnić