Početna Događanja Otvaranje srpske biblioteke u Ljubljani 12. juna

Otvaranje srpske biblioteke u Ljubljani 12. juna

Pored otvaranje srpske biblioteke 12. juna u 12. časova istoga dana je i ustanovljavanje Dana srpsko-slovenačkog prijateljstva i otvaranje izložbe Znameniti Slovenci u Srbiji /Znameniti Srbi u Sloveniji

Predstavnici Srpskog kulturnog centra – Srpske biblioteke Mihajlo Pupin iz Ljubljane obaveštavaju da je će njihova obnovljena biblioteka biti svečano otvorena 12. juna u 12 časova na novoj adresi Luize Pesjakove 9. „Naše kulturno društvo, osnovano 1994. godine, uživa status organizacije od javnog značaja na području kulture Republike Slovenije i raspolaže sa oko 20.000 knjiga na srpskom jeziku. Istinski smo se potrudili da Vam boravak u biblioteci učinimo što ugodnijim“, stoji u obaveštenju napisano na društvenim mrežama.

Oni takođe obaveštavaju da sa Nacionalnim savetom slovenačke nacionalne manjine u Republici Srbiji istog dana, 12. juna, ustanovljavaju Dan srpsko-slovenačkog prijateljstva. „Centralni motiv i personifikacija dobrih odnosa dva naroda predstavlja izuzetan lični i profesionalni odnos kompozitora Stevana Mokranjca i Davorina Jenka. Pored njihove odlične međusobne saradnje, obojica su značajno doprineli kulturnom razvoju i prijateljstvu između srpskog i slovenačkog naroda, zajedno su nastupali u važnim trenucima naše istorije i oba kompozitora imaju biste u centru Ljubljane“, naglašavaju iz SKC u Ljubljani.

Deo ambijenta Srpske biblioteke Mihajlo Pupin u Ljubljani
Foto: FB SKC Ljubljana

U okviru proslave Dana srpsko-slovenačkog prijateljstva12. juna u 10 časova otvoriće se, ispred Parohijskog doma Srpske pravoslavne crkve u Ljubljani izložbu  Znameniti Slovenci u Srbiji / Znameniti Srbi u Sloveniji pod pokroviteljstvom gradova Ljubljane, Maribora, Kranja, Kopra, Novog Mesta, Nove Gorice i Velenja. Izložba je koncipirana tako da se kroz digitalne ikonopise – vizuelne portrete i kratke literarne forme predstave najznačajniji Slovenci koji su živeli i doprineli razvoju Srbije kao i najznačajniji Srbi koji su u Sloveniji ostavili dragocen trag u različitim oblastima stvaralaštva. Nakon otvaranja u Ljubljani, izložba će putovati odnosno biti organizovana i u drugim, prethodno navedenim, gradovima, o čemu će javnost blagovremeno biti obaveštena.

„Predstavljalo bi nam izuzetnu čast ukoliko bi bili u mogućnosti da nas posetite u našoj novoj biblioteci odnosno Vašim prisustvom uveličate proslavu Dana srpsko- slovenačkog prijateljstva“ počili su Srpskog kulturnog centra – Srpske biblioteke Mihajlo Pupin iz Ljubljane.