Početna Događanja Dika, mit i istorija na književnoj večeri o narodnoj epskoj poeziji

Dika, mit i istorija na književnoj večeri o narodnoj epskoj poeziji

Učesnici onlajn književne večeri posvećene epskom narodnom stvaralaštvu
Foto. L. Petrović

U organizaciji Srpskog akademskog udruženja iz Švajcarske održano je i četvrto onlajn književno veče. Ovo divno druženje ovoga puta bilo je posvećeno epskom narodnom stvaralaštvu. Gost Akademskog udruženja bila je dr Danijela Popović Nikolić, vanredni profesor Departmana za srpsku i komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Nišu.

Preko tri sata vrsnog predavanja, konstruktivne debate i maštovitih argumenata sagovornicima nije bilo dovoljno da zadovolje svoju znatiželju o mitu i istoriji u epskim narodnim pesmama. Mnogo interesantnih podataka još više kreativnih (znatiželjnih) pitanja osvežilo je već postojeća saznanja o narodnom stvaralaštvu.

Svi sagovornici te večeri, pored mladih iz Švajcarske, bilo je prisutnih iz Srbije i Nemačke, a svi podjednako zainteresovani da čuju o najznamenitijim epskim pesmama, povodu za njihovo stvaranje, sakupljanje, ali i o junacima, mitovima, narečju i istoriji u njima.

Dr Danijela Popović Nikolić je svojim bogatim znanjem i velikom ljubavlju prema epskoj pesmi prenela jake emocije i na slušaoce, govoreći sa mnogo elana o radu Vuka Stefanovića Karadžića, kultu Sv. Save u epskom stvaralaštvu, internacionalnim motivima u epici, ali i Marku Kraljeviću u balkanskom kontekstu citirajući najznamenitije stihove iz pesama: Banović Strahinja, Hasanaginica, Opsada Beča

Prisutne je zanimalo ijekatsko narečje kojim je epska poezija pisana, kazivana, ali i odnos Grima i Getea prema srpskoj narodnoj pesmi.

Gost večeri, profesor Filozofskog fakulteta, istakla je da od prvih epskih pesama iz 15. veka do današnjih koje opevaju aktuelne teme epika uvek teži da zabeleži istorijsko pamćenje naroda, nadživi ga mitom i time zasnuje veru u budućnost.  Ako je išta falilo da utisak bude kompletan, neka bude kazivanje nekog deseterca uz gusle.

Ovakva Književna druženja pokazala su se kao idealan način opuštanja od svakodnevnih obaveza i stresa, kreativan hobi, ali i idealna prilika za upoznavanje sebi sličnih književnih avanturista.

Učesnici su bili veoma oduševljeni i zadovoljni organizacijom večeri a svoje utisak rekla nam je i  Bojana Tiosavljević

„Rođena u Švajcarskoj, nikad u školi nisam čitala srpske epske pesme, niti su moji roditelji o njima pričali. Iz tog razloga se meni otvorio novi svet čitajući razne pesme. Sliku Kosovke devojke vidim na našem zidu i sada znam odakle potiče inspiracija za nju. Čula sam više o našim junacima, čitala razne mitove i saznala da su se Geteu svidele srpske pesme. Kako uzbudljivo! Pogotovu je fascinantno videti koliko su turcizmi bili korišćeni. Oni se i dan danas svakodnevno koriste u Novom Pazaru, odakle sam ja rodom. Ove pesme su za mene spojile prošlost i sadašnjost“.

Za portal Rasejanje.info tekst napisala Milica Savić, članica Srpskog akademskog udruženja u Švajcarskoj