Početna Događanja Zastava Udruženja veterana 63. padobranske brigade u Trstu

Zastava Udruženja veterana 63. padobranske brigade u Trstu

Zajednička fotografija učesnika skupa u Trstu
Foto: ahriva Savez Srba u Italiji

Predstavnici Generalnog konzulata Republike Srbije u Trstu organizovali su skup predstavnika dijaspore povodom prijema Udruženja veterana 63. padobranske brigade, koja je pronosila svoju zastavu bratstva kroz grad Trst.

Pukovnik Vidoje Kovačević, predsednik Udruženja veterana u znak zahvalnosti uručio je generalnoj konzulki RS u Trstu Ivani Stojiljković plaketu i zahvalnicu sa ispisanom vojničkom zakletvom 63. Padobranske brigade. Zahvalnica je takođe uručena Vladimiru Stojiljkoviću, kao i crvena beretka brigade i knjiga „63 minuta večnosti“ koju je napisao veteran brigade Momčilo Minić.

Generalni konzul Ivana Stojiljković je u svom obraćanju navela da je velika čast primiti tako divna znamenja i istakla da to pripada svima nama, da će Zahvalnica i Plaketa ostati u Generalnom konzulatu za sećanje na ovaj značajan i divan dan. Nakon toga izvršena je primopredaja zastave bratstva, odakle će zastava putovati do Milana a zatim i dalje.

Članovima legendarne 63. Padobranske brigade i svim prisutnima obratili su se i zahvalili arhijerejski zamenik Eparhije austrijsko – švajcarske, protojerej-stavrofor Raško Radović; arhijerejski namesnik za Italiju i Maltu, protojerej Dalibor Đukić; potpredsednik Crkveno pravoslavne opštine Trst gospodin Rade Milivojević, i predsednik Saveza Srba u Italiji, Dušan Aleksić.

Aleksić je nakon svog obraćanja odrecitovao pesmu „Mrtva straža sa Košara“ autora Nevena Milankovića, koja je opisana u njegovoj knjizi „Zov Košara“.  Takođe je u ime Saveza uručio i zahvalnicu 63. padobranskoj brigadi i poklonio im zastavu Saveza Srba u Italiji, a Generalnom konzulatu reprodukciju ikone Belog anđela mileševskog..

Nakon svih obraćanja druženje se nastavilo uz prigodan umetnički program i posluženje koje su priredili članovi udruženja Pontes Mostovi iz Trsta.

Predstavnici Udruženja veterana 63. padobranske brigade sa članovima Saveza Srba u Italiji
Foto: arhiva Savez Srba u Italiji

Udruženje veterana 63. Padobranske brigade je nestranačko i nevladino udruženje, čiji je cilj negovanje tradicije. Za iskazane vojničke vrline, brigada je odlikovana ordenom „Narodni Heroj“. Udruženje je formirano sa ciljem da očuva ime, obeležja i sećanje na pale saborce, kao i tradiciju neraskidivog drugarstva koje vlada među pripadnicima 63. Padobranske brigade. Prenoseći pozitivna iskustva i patriotizam mlađem naraštaju, njihov cilj je jačanje srpske države i društva. Želja im je da upoznaju građane celog sveta sa istinom o istorijskom putu, postojanju i radu ove legendarne brigade, kao i da prenesu tradiciju herojstva srpskog naroda. Zastava koja je krenula iz Niša i već prošla kroz mnoge države u Trst je stigla iz Norveške a iz Trsta je otišla dalje za Švajcarsku.  Kako je zbog pandemije bilo zabranjeno okupljanje i kretanje predstavnici  Udruženja veterana 63. padobranske brigade su odlučili svoju zastavu, koja je simbol Udruženja veterana 63. padobranske brigade pošalju na put oko sveta. Zastava ih obavezuje i drži zajedno gde god se koji padobranac nalazio. Ukoliko nekome od njih zatreba pomoć tu su jer je to zakletva koju su dali u junu 1991. u Sloveniji kada je u istoriji brigade prvi put prolivena krv padobranca u borbenim dejstvima. Nedavno im se i čuveni srpski gluma Miloš Biković javno zahvalio i poklonio svoj honorar. Jedna od želja Udruženja veterana 63. padobranske brigade je organizuje tribine svuda u svetu gde se nalaze naši ljudi i da im se ispričaju iskustva predstavnika Udruženja.

Predstavnici Udruženja veterana 63. padobranske brigade sa predstavnicima konzulata i srpske crkve u Trstu
Foto: arhiva Savez Srba u Italiji
Druženje je bilo i uz kolo
Foto: ahriva Savez Srba u Italiji