Početna Događanja Ozarena lica u društvu pisca i „Gluma preko Zuma”

Ozarena lica u društvu pisca i „Gluma preko Zuma”

Druženje đaka iz Slovenije sa dečijim piscem Slobodanom Stanišićem
Foto: Srpska škola u FIS

Zahvaljujući divnoj saradnji sa Dečjim kulturnim centrom Beograd i Ivanom Tabori Obradović, nastavnici Jelena Stefanović i Danilo Spasojević mogli su učenicima Srpske dopunske škole iz Slovenije priuštiti magično putovanje sa sveznajućim vodičem.

Slobodan Stanišić, poznati pisac za decu, autor preko 50 knjiga, bio je kapetan broda koji plovi kroz srednji vek, a učenici su kao pravi putopisci pitali i pamtili sve zanimljivosti.

Radionica sa poznatim piscem održana je polovinom maja i imala je kao glavnu temu njegove poznate romane o srednjovekovnim vitezovima Milošu Obiliću i Marku Kraljeviću. Učenici su pre toga pročitali i epske pesme o pomenutim junacima i na času se upoznali sa njihovim biografijama. Razgovor sa piscem je korak dalje u svet mašte i približavanje književnih likova inspirisanim čitaocima romana. Učenici su postavljali interesantna pitanja, a pisac je od svakog odgovora pravio priču koja se pamti. Zadovoljna i ozarena lica učenika su siguran znak da je pisac otvorio nove puteve za čitanje i razumevanje književnih dela.

Deo učenika Pariskog regiona uživa u dramskoj radionici
Foto: Srpska škola u FIS

Tijana Kesić Stamenković, dramski pedagog i glumica, održala je sa školarcima iz Pariskog regiona zanimljivu dramsku radionicu. Učenici Tamare Nacik su kroz igru, na njima svojstven i pristupačan način, izvodili različite vežbe artikulacije uz neverbalne forme komunikacije među ljudima, kao što su mimika i gestikulacija. Glumica je pomogla đacima da sami uoče, a zatim i da pokažu različitosti i specifičnosti načina izražavanja koje čovek poseduje. U otkrivanju ekspresija vežbao se srpski jezik. Druženje je nagovestilo deci lepotu, ali i složenost glumačkog umeća, zapisano je na stranici Srpske škole u Francuskoj, Italiji i Sloveniji.