Početna Škola Mia Paležević iz Štutgarta osvojila prvu nagradu na međunarodnom konkursu „Svetosavlje i...

Mia Paležević iz Štutgarta osvojila prvu nagradu na međunarodnom konkursu „Svetosavlje i naše doba“

Učenici dopunske škole na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg nedavno su ostvarili još jedno uspešno učešće na jednom od konkursa u Srbiji, ovoga puta na 29. Republičkom konkursu sa međunarodnim učešćem pod nazivom „Svetosavlje i naše doba“ za učenike osnovnih i srednjih škola. Na raspisanom konkursu za literarne radove odazvalo se 130 osnovnih i srednjih škola i obrazovnih ustanova iz Republike Srbije, Republike Srpske, kao i dopunskih škola iz dijaspore (Nemačke, Italije, Francuske). Prispelo je ukupno 355 radova koja su se takmičila u nekoliko kategorija. U kategoriji osnovnih škola od 1. do 4. razreda, Mia Paležević iz Štutgarta, učenica 4. razreda dopunske nastave na srpskom jeziku, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, osvojila je prvu nagradu.

Koordinatorka i nastavnica Tatjana Popović
Foto: arhiva T. Popović

Presrećna Mia povodom nagrade veselo je izjavila da od malena sluša priče o Svetom Savi. „On je za mene poseban, jer mislim da on najbolje razume svako dete i zaista verujem da nas sve štiti i voli. Hvala onima koji su izabrali baš moje pismo kao najbolje. To mi puno znači. Ponosna sam i srećna, ali ću nastaviti da se trudim da sledeći put još bolje pišem“.

Njenom uspehu raduje se i njena nastavnica Tatjana Popović, koja je puna reči hvale za Miju: „Mija je vredna i odgovorna. Voli srpski jezik, voli da piše i veoma rado učestvuje na literarnim konkursima širom Srbije, na kojima je već osvajala nagrade. Ni ovog puta nije izostala nagrada. Ali, ono što posebno izdvaja ovu nagradu je podatak da su u njenoj kategoriji učestvovali literarni radovi iz 26 škola iz Republike Srbije, 3 škole iz Republike Srpske i 1 rad iz naše škole. Rame uz rame sa decom iz Srbije i Republike Srpske u konkurenciji od preko 90 radova Mijin rad proglašen je najboljim. To samo potvrđuje kvalitet literarnog rada kojim je Mija konkurisala. Kao nastavnik, veoma sam ponosna i na nju, kao i na prvu nagradu koju je osvojila i čvrsto verujem da će Mia doneti još mnogo nagrada i radosti i sebi i nastavnicima i svojim roditeljima,“ istakla je nastavnica Tatjana za kraj.