Početna Najave Virtuelna konferencija „Vidovdanski horizont 2050 – Forum – Zašto je srpska dijaspora...

Virtuelna konferencija „Vidovdanski horizont 2050 – Forum – Zašto je srpska dijaspora značajna”

U nedelju, 27.  juna u 21 čas po srednjoevropskom vremenu, povodom obeležavanja Vidovdana, u organizaciji Američko-srpske asocijacije za prosperitet iz Kalifornije, održaće se virtuelna konferencija pod nazivom „Vidovdanski horizont 2050 – Forum – Zašto je srpska dijaspora značajna“. Ovim skupom će predsedavati Branko Terzić, predstavnik  američkih Srba sa istočne obale i član Krunskog veća i Marina Švabić, predsednica Američko-srpske asocijacije za prosperitet i predstavnica Srbije na američkoj zapadnoj obali.

Ovaj forum zvanično obeležava godišnjicu platforme pod  istim nazivom „Vidovdanski horizont 2050“, čiji je cilj  formiranje tzv. ujedinjene platforme nove srpske dijaspore i svih njenih organizacija, inicijativa i uticajnih pojedinaca u Sjedinjenim Američkim Državama sa namerom zajedničkog delovanja u oblastima međusobne podrške i saradnje organizacija, osnaživanju društveno-političkog uticaja Srba u SAD-u i uspostavljanja održivih veza sa matičnom državom.

Na ovom skupu, pored predsedavajućih, govoriće ambasador Srbije, Marko Đurić, ambasador Bosne i Hercegovine, Bojan Vujić, direktor Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Arno Gujon, direktor kancelarije Republike Srpske u Vašingtonu, Obrad Kesić, predsednik Tesline naučne fondacije, Nikola Lončar, predsednica Američko-srpske glasačke alijanse, dr Olga Ravasi, a svoja iskustva u uspešnom organizovanju mnogobrojne i uticajne jermenske dijaspore podeliće i izvršni direktor ANCA.

Među istaknutim govornicima skupa, govoriće i Milutin Nikolić, osnivač SAVA onlajn škole za srpski jezik, kulturu i tradiciju koja je specifično formirana za srpsku dijasporu širom sveta. Takođe će govoriti i Goran Debelnogić, Milo Stevanović, Ivan Brkljač i drugi.

„Vidovdanski horizont 2050“ je inicijativa koju su pre tačno godinu dana pokrenuli Branko Terzić i Marina Švabić pod istorijskim sloganom Samo sloga Srbina spasava, u cilju obeležavanja srpskog praznika Vidovdana, koji simbolizuje viševekovni otpor našeg naroda  ugnjetavanju i potčinjavanju, kao i stremljenje  jedinstvu, prosperitetu i slobodi. Vidovdan je sada takođe zvanični Dan srpske dijaspore, ujedinjujući tako više od tri miliona Srba koji žive van granica matice, a koji nastoje da se povežu oko zajedničke vizije solidarnosti i održivosti.

Konferencija je otvorena za javnost, a za pristup Zum aplikaciji možete se registrovati na: https://vidovdan-horizon2050-anniversary.eventbrite.com/