Početna Događanja U spomen nezaboravnog arhimandrita Jovana Radosavljevića – vladika Andrej posetio grob

U spomen nezaboravnog arhimandrita Jovana Radosavljevića – vladika Andrej posetio grob

Vladika Andrej na grobu arhimandrita Jovana Radosavljevića

Prilikom boravka Episkopa Andreja u Beogradu tokom meseca juna, delegacija Eparhije austrijsko-švajcarske posetila je grob novopredstavljenog arhimandrita Jovana Radosavljevića i tamo se pomolila za pokoj duše ovog velikog duhovnika Srpske Crkve.

„Blaženopočivši arhimandrit otac Jovan bio je, pored svog znamenitog rada u otadžbini, takođe mnogo aktivan i u srpskoj dijaspori. Više puta je pozivan kao ispovednik sveštenstvu Eparhije austrijsko-švajcarske“, piše na sajtu episkopa Andreja. Blaženopočivši arhimandrit Jovan i vladika Andrej bili su, inače dugogodišnje kolege u Bogosloviji Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu gde su predavali podmlatku Srpske Pravoslavne Crkve. Prijateljstvo vladike Andreja i oca Jovana potiče još sa Svete Gore (1980). Prilikom redovnih poseta oca Jovana svom duhovnom čadu ocu Pajsiju Tanasijeviću u Hilandaru, vladici Andreju se veoma rano, još u studentskim danima, ukazala prilika da se upozna sa izuzetnom ličnošću arhimandrita Jovana kao duhovnika. Kasnije, kao svršeni student teologije, vladika Andrej je češće posećivao oca Jovana u Prizrenu, da bi mu se od 1989. do 1993. godine pridružio kao kolega u nastavničkom savetu drevne prizrenske Bogoslovije. Vladika Andrej je povodom upokojenja oca Jovana, širom Eparhije održao više parastosa i tom prilikom evocirao svoje mnogobrojne uspomene na izuzetnog oca Jovana.

Obilazak groba oca Jovana u manastiru Leliću omogućio je nedavno vladici Andreju priliku da bratstvu Lelićke obitelji, na čelu sa igumanom Georgijem, ispriča ceo istorijat svog poznanstva sa blaženopočivšim ocem Jovanom. Mi, njegovi poštovaoci, molimo se Gospodu da podari večni život nezaboravnom arhimandritu ocu Jovanu i da mu učini večni spomen!

U povratku iz manastira Lelića i Ćelija za Beograd episkop Andrej je, s blagoslovom nadležnog episkopa, posetio i novopodignuti hram Svetog Nektarija u Valjevu. U razgovoru sa nadležnim sveštenicima, Episkop Andrej je ukazao na živu i intenzivnu vezu velikog Oca Crkve Svetog Nektarija sa svetogorskim pustinjacima, naročito sa Svetim Danilom Katunakijskim. Vladika je tom prilikom umoljen da u skorijoj budućnosti opet poseti Valjevo i ovaj hram, kao i da održi predavanje na tu temu.

Arhimandrit Jovan Radosavljević i Andrej Ćireardžić
Foto: ariva FB vladike Andreja