Početna Događanja Rukopoloženje u Sankt Galenu u Švajcarskoj

Rukopoloženje u Sankt Galenu u Švajcarskoj

Sa liturgije u St Galenu – vladika Andrej rukopoložio jereja Brana Sarića u čin protojereja a đakona Nenada Brkića u čin prezvitera
Foto: FB Vladika Andrej

Minulog vikenda u subotu Episkop austrijsko – švajcarski Andrej služio je u crkvi Hajligkrojc u Sankt Galenu u Švajcarskoj. „Obzirom na epidemiološke mere u cilju smanjenja rizika prenosa virusa, organizacija događaja je bila veoma kompleksna. Pridržavajući se svih propisanih mera vernici su se sabrali ispred crkve Hajligkrojc u Sankt Galenu kako bi dočekali Episkopa. Uz crkvena zvona sveštenoslužitelji su sa vernim narodom svečano ušli sa Episkopom u crkvu gde ga je uz pojanje irmosa praznika dočekao hor „Logos“ pod dirigentskom palicom Jasmine Golnik“, istaknuto je u obaveštenju vladike Andreja.

Milošću Božijom i blagoslovom episkopa Andreja, jerej Brane Sarić je odlikovan činom protojereja dok je u daljem toku liturgije parohijski đakon Nenad Brkić rukopoložen u čin prezvitera. „Ovi jedinstveni događaji nisu zaobišli emocije učesnika, koje su se prenele na prisutni narod“, rečeno je u ovoj parohiji. Episkopu su sasluživali protojereji -stavrofori Stanko Marković, Arhijerejski namesnik za Švajcarsku, Nenad Mihajlović iz Ciriha, Simeun Prodanović, protojerej Brane Sarić iz Sankt Galena, rumunski sveštenik Adam Mihail iz Sankt Galena, protođakon Ivan Tolić iz Lozane i  ipođakon Saša Branisavljević iz Ciriha.

Pre podele antidora, protojerej Brane Sarić je pozdravio vladiku Andreja i tom prilikom se zahvalio na njegovom dolasku i neizmernoj ljubavi prema svojoj pastvi. Čestitkama su se pridružili vernici iz novoosnovane parohije sa sedištem u Melsu. Uz prigodne pozdravne i zahvalne tekstove uručeni su mali pokloni pažnje episkopu Andreju, proti Simeunu Prodanoviću, proti Branu Sariću i na kraju novom parohu Nenadu Brkiću.

Nakon Liturgije, u sali hrama Sv. Simona monaha održan je radni sastanak Episkopa sa upravnim odborom Crkvene opštine St. Galen i novoosnovane Mels.