Početna Događanja Proslavljena hramovna slava u Kaselu

Proslavljena hramovna slava u Kaselu

Proslavljena parohijska slava u Kaselu
Foto: arhiva M. Radmilo

U nedelju prvu po Duhovima – Svih Svetih, 27. juna 2021. godine proslavljena je hramovna slava parohije kaselske u crkvenoj porti. Bogoslužio je nadležni paroh, jerej Marko Radmilo uz sasluženje sveštenika Rumunske pravoslavne crkve iz Kasela, dr Joana Ovidiua. Nakon pročitanog odeljka iz Svetog Jevanđelja, otac Marko se obratio vernom narodu poučavajući ih o značaju praznika i identiteta našeg naroda.

Pri samom kraju liturgije osveštana su slavska znamenja nakon kojih se otac Marko srdačno zahvalio ocu Joanu koji u istom gradu služi kao paroh rumunski i vernom narodu koji je došao iz Kasela, Lipštata, Fulde, Getingena i Erfurta.

„Nakon dužeg vremena parohijani u Kaselu, usled popuštanja zakonskih propisa savezne pokrajine Hesen, u vezi sa korona virusom, dobili su priliku da se okupe nakon Svete Liturgije u porti i posluže uz oprez i odgovornost“, istakao je jerej Marko Radmilo.
Na Vidovdan na praznik Svetoga cara Lazara – služena je sveta liturgija u Svetolazarevskom hramu.  Svetom liturgijom načalstvovao je paroh hanoverski, protonamesnik Aleksandar Perković uz sasluženje nadležnog paroha kaselskog, jereja Marka Radmila.

Otac Aleksandar se obratio vernom narodu poučavajući ih o prazniku Vidovdana i poželevši Bogom blagoslovenu slavu hrama. Nadležni paroh, otac Marko se srdačno zahvalio ocu Aleksandru najprije za njegov dolazak u njegov nekadašnji hram u kome je služio kao paroh kaselski od 2014. do 2019. godine, zatim i za njegov trud koji je uložio svih navedenih godina.