Početna Događanja Ministar inostranih poslova Republike Srbije u Beču posetio vladiku Andreja

Ministar inostranih poslova Republike Srbije u Beču posetio vladiku Andreja

U sklopu svoje zvanične posete Republici Austriji, Nikola Selaković, ministar inostranih poslova Republike Srbije protekle nedelje posetio je i vladiku Andreja, u sedištu Eparhije austrijsko-švajcarske, preneto je na stranici episkopa Andreja. „Ispred Vladičanskog dvora u centru Beča, visokog gosta i šefa srpske diplomatije, sa velikom radošću dočekao je episkop sa sveštenstvom Saborne crkve“, navedeno je. Domaćin je pokazao svome gostu i njegovoj pratnji novouređene prostorije Vladičanskog dvora Srpske pravoslavne crkve u Beču.

Ministar Selaković je u pratnji ambasadora Republike Srbije u Austriji Nebojše Rodića informisao je episkopa o razgovorima koje je imao sa predstavnicima srpske dijaspore u Beču. Ministar je takođe istakao da država i crkva treba dosledno da sarađuju radeći na očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta našeg naroda u rasejanju. „Izrazivši zahvalnost vladici Andreju na tome što brine o negovanju sećanja na Srbe koji su tokom Prvog i Drugog svetskog rata preminuli u zarobljeništvu na tlu Austrije, vladika je uz blagoslov svesrdno prihvatio ideju da Republika Srbija u memorijalima širom Austrije postavi obeležja sa imenima desetina hiljada naših stradalih sunarodnika“, istaknuto je na Fejsbuk stranici vladike Andreja.

Takođe tokom razgovora, sagovornici su ocenili da je potreban zajednički rad na očuvanju srpskog jezika i ćirilice i iznalaženju najefikasnijih načina da srpska deca u Austriji ne izgube kulturnu i identitetsku vezu sa maticom. Episkop Andrej je sa svoje strane naglasio da srpski narod u Austriji svojim radom, načinom života i crkvenošću čini čast Srbiji, jer su srpski hramovi u Austriji i uopšte u Eparhiji puni vernika.

Nakon svečanog prijema, zajedničkog posluženja i druženja, šef srpske diplomatije se srdačno zahvalio episkopu na toplom dočeku, a posebno na tome što je susret održan u najsvečanijoj atmosferi.U toku prijema, ministar i delegacija su razgledali i drevni Saborni hram Svetog Save, u kome se trenutno trude restauratori iz Beograda da obnove veliki ikonostas iz 1893. godine, koji je čuven kao najvažnije duhovno središte svih pravoslavnih Srba austrijske prestonice.

Foto: FB vladika Andrej