Početna Događanja Manifestacija „Dan tradicije“ i nagradni konkurs „Biram Srbiju“

Manifestacija „Dan tradicije“ i nagradni konkurs „Biram Srbiju“

Organizatori manifestacije „Dan tradicije“
Foto: DKCB

Prva manifestacija „Dan tradicije“, koju organizuju Dečji kulturni centar Beograd i Udruženje koreografa narodnih igara Srbije, održaće se u sredu 15. septembra 2021. godine.  Manifestacija „Dan tradicije“ održaće se na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a obeležiće je parade na centralnim ulicama gradova i sela širom Srbije, sabori, muzičko-scenski nastupi tradicionalne narodne igre i pesme i koncerti svirača starih instrumenata i orkestara, istakao je DKCB.

Centralni događaj manifestacije održaće se u Beogradu, u centru grada. Svečana povorka učesnika obučenih u narodne nošnje krenuće u 12 časova od početka Knez Mihailove ulice (od Biblioteke grada Beograda) i kretaće se do Trga republike, gde će se na velikoj bini održati glavni muzičko-scenski program. U centralnom programu učestvovaće glumci, pevači, dečji horovi i folklorni ansambli.

„Kako su deca i mladi najpozvaniji da ponosno otkrivaju identitetske vrednosti baštine i nasleđa svog naroda kroz kreativan odnos prema istorijskoj građi, Dečji kulturni centar Beograd pridružio se Udruženju koreografa narodnih igara Srbije u inicijativi da osmisli sadržaje i programe manifestacije Dan tradicije. Tradicija, kao inspiracija za umetničko stvaralaštvo i usvajanje znanja o identitetskim vrednostima i nacionalnoj pripadnosti, poslužila nam je kao naslov buduće manifestacije „Dan tradicije“, koja će se prvi put realizovati septembra 2021. godine“ – najavljuje prof. mr Dragan Marić, direktor Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Slično koncipirani i osmišljeni državni praznici i manifestacije koji neguju tradiciju i svoje kulturno nasleđe poznati su i imaju dugu istoriju obeležavanja u mnogim zemljama Evrope i sveta. Uspostavljanjem manifestacije „Dan tradicije“ Srbija će dobiti jednu takvu manifestaciju koja će se odnositi na srpsko kulturno nasleđe.

Foto: DKCB

„Pored Udruženja koreografa narodnih igara Srbije i prvenstveno sa Umetničkim centrom „Talija“ i njihovim rukovodiocem Draganom Pantelićem, udružili smo se sa Turističkom organizacijom Srbije i Turističkom organizacijom Beograda i osmislili program za decu i mlade, ali i za cele porodice. Učestvujući na nagradnom konkursu „Biram Srbiju“, deca i mladi uzrasta od 5 do 14 godina imaće priliku da kroz umetničke medije – sliku, fotografiju, poeziju, prozu i video-klip, dočaraju prirodne lepote, kulturu i tradiciju svoje zemlje. Ideja organizacije konkursa, koji je otvoren do 10. septembra, je podsticanje komunikacije predaka i potomaka kroz literarne, likovne i multimedijalne radove. Odevni simboli, narodna nošnja, viteško nasleđe, istorijski događaji, jubileji, običaji, narodno stvaralaštvo, pesma, igra, nacionalna kuhinja i stari zanati treba da budu inspiracija učesnicima konkursa“ – istakao je Marić.

Najuspešniji učesnici osvojiće vaučere za putovanje po Srbiji za sebe i svoju užu porodicu, porodični ručak u beogradskom restoranu, rančeve, knjige i druge vredne nagrade. Smiljana Novičić, iz Turističke organizacije Srbije istakla je da će troje prvoplasiranih na nagradnom konkursu „Biram Srbiju“  moći da uživaju u lepotama Goča, Sirogojna i Palića sa svojim porodicama, kao i da će dodela nagrada – četvorodnevni boravak sa četiri polupansiona za celu porodicu, biti 15. septembra na Trgu republike. Ispred Turističke organizacije Beograda, Jelena Stanković, menadžer za odnose s javnošću, poručila je da Beograd čuva prave vrednosti i tradiciju koliko god da je moderan i da urbani duh mladi mogu gajiti i negovanjem kulturne baštine, stoga podrška organizacije ovakvog jednog događaja je bila prirodan sled. Uručenje nagrada biće na velikoj bini na Trgu republike, 15. septembra, u 12.30, u okviru centralnog programa manifestacije DAN TRADICIJE.

„U centralnom programu u Beogradu učestvovaće ansambli koji će igrati naše narodne igre i pevati narodne pesme, muzičari koji će svirati frulu, gajde i kavalu, recitatori epskih pesama, koje su pomalo zaboravljene. Tog dana u zemljama širom sveta okupiće se ljudi srpskog roda koji će kroz umetnost predstaviti svoje kulturno nasleđe, što će sve moći da se vidi na sajtu www.dantradicije.rs. Dođite na Dan tradicije spremni, obučeni u nošnju svojih predaka“, poručio je Dragan Pantelić, predsednik Upravnog odbora UKNIS.

Leontina Vukomanović, programski direktor DKCB najavila je da će u programu učestvovati Hor DKCB, Bistrik, Peđolino, Branko Kockica, Ivan Jeftović i Boda Ninković, dok će program voditi Marko Kraljević i ona kao vila Ravijojla. Program će se uživo emitovati na jutjub kanalu DKCB.