Početna Događanja Poseta Arno Gujona Austriji

Poseta Arno Gujona Austriji

Doček Arnoa Gujona u Salcburgu
Foto: arhiva A. Gujon

Austrijski savez srpskog folklora u Salcburgu organizovao je minulog vikenda proslavu povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Na ovoj manifestaciji pored visokog diplomatskog kora Republike Srbije u Austriji i predstavnika mnogih srpskih udruženja koji žive u borave u ovoj alpskoj republici, svečanosti je prisustvovao i Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u region. Arno Gujon je, kao i ambasador Republike Srbije u Beču Nebojša Rodić, generalni konzul RS u Salcburgu Svetlana Stanković, pozdravio sve prisutne.
Manifestacija je u dvorištu hotela Braunauer počela srpskom himnom. Viorile su se srpske zastave i obeležen je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave po prvi put u Austriji. Bogat kulturni program vodio je Aleksandar Saša Stanković, predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora, koji je naglasio da je ovaj praznik „vrsta duga prema našim precima, na koje smo beskrajno ponosni i koji su nam doneli toliko čekanu i željenu slobodu“. Ambasador  Srbije u Beču , Nebojša Rodić, je dodao da ponekad narod „natera zakonodavca da uvede neke običaje i praznike“, navodeći kao primer upravo obeležavanje ovoga praznika. „Imali smo slavnu istoriju i da imamo koga i čega da se sećamo“, dodao je Rodić.  Probojem Solunskog fronta Srbi su izvojevali pre svega slobodu, dodao je ambasador. „O hrabrosti naše slavne vojske govori i to da je kralj Petar Prvi Karađorđević uručio juna i novembra 1911. godine 51 pukovsku zastavu svojoj vojsci. Nijedna od tih zastava nije zarobljena, što je presedan u istoriji modernog ratovanja i sve su donete u Beograd gde se čuvaju i dan-danas“, ponovio je ambasador dobro poznatu činjenicu srpske istorije na skupu u Salcburgu, čestitajući praznik svima.

Arno Gujon, ambasador Rodić, konzulka Stanković, predsednik Stanković… sa učesnicima programa
Foto: arhiva A. Gujon

Arno Gujon, direktor kancelarije Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu je, pozdravljući prisutne, od kojih su većina bili mladi i to obučeni u srpske narodne nošnje, je iskreno naglasio da mu je drago da vidi da nisu zaboravili ko su i odakle su.

„Zadovoljstvo mi je još veće što sam u prilici da zajedno proslavimo važan praznik koji je zapravo praznik naroda. Ovo je dokaz da je srpska kultura opstala vekovima i onda kad nije postojala država. Opstajala je zato što je srpski narod opstajao. Jedno bez drugog ne ide. Ako jedan narod zaboravi svoju kulturu, onda više nema naroda“.

„Hvala vam što čuvate srpsku kulturu i običaje, a samim tim i državu. Mogli ste, možda i morali, otići danas negde drugo ali ste došli da zajedno, ne samo da obeležimo ovaj praznik nego da pokažemo da možemo složno. Vi stalno mislite o svojoj voljenoj Srbiji, njenoj kulturi i zastavi. Veliko vam hvala jer ste nosioci srpske kulture u svetu i ambasadori našeg naroda“, dodao je Gujon.

Generalni konzul Srbije u Salcburgu Svetlana Stanković se zahvalila diplomatskim predstavnicima drugih zemalja koji su došli na ovu svečanost.

Tradicionalno posluženje – pogača i so
Foto: arhiva A. Gujon

„Veoma sadržajna poseta našim sunarodnicima u Austriji kojima nije bilo teško da dođu do Salzburga gotovo iz svih krajeva ove države“, zapisao je Gujon na društvenim mrežama o svojoj poseti Austriji. „Brojna srpska zajednica zaslužuje posebnu pažnju matice a današnjim susretom uvideo sam da je želja za jačim povezivanjem obostrana i neophodna. Veoma sam počastvovan gostoprimstvom ukazanim od strane naših domaćina a posebno se zahvaljujem Aleksandru Stankoviću predsedniku Asocijacije na odličnoj organizaciji događaja. Hvala divnoj deci koja su u srpskim narodnim nošnjama jednodušno otpevala prelepu srpsku himnu, i sve nas prisutne ovde vratila na trenutak u otadžbinu Srbiju. Hvala svim našim sunarodnicima iz ovog grada kao i iz cele Austrije koji su danas došli i slavili sa nama Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“, naglasio je Gujon, koji je prisustvovao i godišnjoj skupštini Austrijskog saveza srpskog folklora.

Preko svoje FB stranice Arno Gujon je još jednom zahvalio na divnom dočeku „Himna Bože pravde uz podizanje srpske zastave na dočeku u Salzburgu. Bolji doček nisam mogao da zamislim. Hvala divnoj deci koja su u srpskim narodnim nošnjama jednodušno otpevala prelepu srpsku himnu, i sve nas prisutne ovde vratila na trenutak u otadžbinu Srbiju. Hvala svim našim sunarodnicima iz ovog grada kao i iz cele Austrije koji su danas došli i slavili sa nama Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“.

Gujon je od organizatora dobio plaketu. To priznanje dobili su i ambasador RS Nebojša Rodić, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković (u odsustvu), generalni konzul RS u Salcburgu Svetlana Stanković kao Đuja Tešanović Bećirević, član Upravnog odbora Radničke komore Salcburga, koja godinama pomaže srpsku zajednicu u Salcburgu sa okolinom.

Plakata ASSF za Arno Gujon
Arno Gujon i Aleksadanar Saša Stanković (u pozadini ambasador Rodić)
Foto: arhiva A. Gujon