Početna Događanja U Celju prikazan film „Ime naroda“ o Svetozaru Miletiću

U Celju prikazan film „Ime naroda“ o Svetozaru Miletiću

Savez Srba Slovenije u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” u saradnji sa Srpsko kulturnim i humanitarnim društvom Desanka Maksimović iz Celja prikazao je film „Ime naroda“. Time je uspešno realizovano „Veče novosadskog bioskopa”.

„Svi prisutni imali su priliku da uz prigodan umetnički program saznaju puno više o Svetozaru Miletiću, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada, intelektualcu ali i velikom borcu sa prava Srba u nekadašnjoj Austrougarskoj. Film koji je emitovan Ime naroda  govori o velikoj žrtvi Svetozara Miletića, ali i svih njegovih saradnika, pa i Jove Jovanovića koji su svoj život nesebično podredili borbi za bolji položaj Srba u tadašnjoj monarhiji“, istakli su u Savezu Srba Slovenije.

Foto: Savez Srba Slovenije

Pre emitovanja filma, prisutnima se obratiopredsednik Saveza Srba Slovenije, Vladimir Kokanović koji je prvo čestitao nedavno obeležen 15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. On je naglasio da je emitovanje jednog ovakvog filma priliči upravo takvom datumu.

U okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ narednog vikenda  je manifestacija „Veče novosadske muzike” u Kopru, gde će nastupiti pobednici Tamburica festa za 2021 godinu.