Početna Događanja Srpska dopunska škola od ove godine i u Holandiji

Srpska dopunska škola od ove godine i u Holandiji

Sa otvranja odeljenja SDŠ u Roterdamu
Foto: arhiva SDŠ Roterdam

„Nastava na srpskom jeziku se širi i svake godine postaje bogatija za grupe u novim državama“, istakla je koordinatorka Bukinac, nakon otvaranja odeljenja srpske dopunske škole u Holandiji.

Na opštu radost svih, kao što smo pisali nastava na srpskom jeziku u Holandiji počela je 11. septembra u Roterdamu. Pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i potpomognuta od strane udruženja SOP Roterdam i Ambasade Republike Srbije u Hagu, škola je u modernom prostoru Melanchthon Schiebroek, otvorila svoja vrata prvim učenicima. „Značaj ovog događaja posvedočili su svojim prisustvom ambasadorka Republike Srbije  Ksenija Milenković, konzul Branislav Grbić, Milan Vukas, predsednik udruženja SOP Roterdam i profesor Radomir Nikolić, nastavnik nekadašnje dopunske škole u Roterdamu. Oni su se prigodnim rečima obratili prisutnoj deci i roditeljima i pozdravili ovu važnu inicijativu“, istakla je koordinatorka obrazovno – vaspitnog rada Srpske dopunske škole Biljana Bukinac *i dodala:

„Veoma smo ponosni na činjenicu da se nastava na srpskom jeziku u inostranstvu širi i da svake godine naša mreža škola postaje bogatija za grupe u novim državama. Veliko nam je zadovoljstvo da nam se ove školske godine pridružila Kraljevina Holandija sa dve grupe u Roterdamu i verujemo da će se u narednom periodu steći uslovi za formiranje novih grupa i u drugim gradovima. Zahvalni smo srpskoj zajednici i gospodinu Milanu Vukasu na trudu uloženom u pripreme za otvaranje grupe, a Ambasadi RS u Holandiji za celokupnu logistiku i  efikasnu saradnju sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje je organizator obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu. Nastava na srpskom jeziku u Roterdamu postala je deo obrazovnog sistema Republike Srbije i našim novim đacima želimo puno zadovoljstva u radosti u učenju i druženju.“

Sa prvog časa u Roterdamu
Foto: arhiva SDŠ Roterdam

Prve đake dočekala je profesorka srpskog jezika i književnosti  Biljana Krčum, koja ima petnaestogodišnje iskustvo rada u prosveti.  
Škola je  započela sa radom u Roterdamu, ali je ideja da se dopunska odeljenja otvaraju i u ostalim gradovima Holandije. Važno je da obrazovanje na našem jeziku bude dostupno svoj deci koja budu imala želju i potrebu da učvrste veze sa otadžbinom.

Nastava će se odvijati prema  programu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije za osnovno obrazovanje i vaspitanje u inostranstvu. Predviđena su tri školska časa nedeljno na kojima će se učiti srpski jezik, ćirilično pismo i proširiti znanje o  istoriji, geografiji, tradiciji i kulturi Srbije. U školu mogu da se upišu deca od 6 do 14 godina. Đaci su podeljeni u tri starosne grupe: mlađa (prvi i drugi razred), srednja (treći, četvrti i peti razred) i starija (šesti, sedmi i osmi razred).

Na kraju svake školske godine, učenici će dobiti zvanične đačke knjižice sa ocenama, a na kraju osmog razreda i Uverenje o završenom školovanju.

*Biljana Bukinac je koordinator Srpske dopunske škole Nemačkoj (izuzev pokrajina Baden-Virtemberg i Bavarska), Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj, Belgiji, Danskoj, Grčkoj, Holandiji i Južnoafričkoj Republici