Početna Kultura Promocija sabranih dela dr Vjere Rašković Zec u subotu u Beču

Promocija sabranih dela dr Vjere Rašković Zec u subotu u Beču

Prof. Svetlana Matić i dr Vjera Rašković Zec
Foto: arhiva S. Mataić

Austrijsko – srpsko kulturno društvo (ASKD) Vilhelmina Mina Karadžić u saradnji sa Zajednicom srpskih klubova u Beču, organizuje promociju sabranih dela Dr Vjere Rašković Zec, u subotu 9. oktobra 2021. godine, u 19 sati. Promocija će se održati u prostorijama Zajednice, u ulici Gudrunstrasse 133b, u desetom bečkom okrugu.

„Vjera Rašković Zec ima izuzetno bogatu radnu  biografiju. Rođena u Kninu, osnovnu školu, gimnaziju i Filozofski fakultet završila je u Zagrebu, gde je i magistrirala. Doktorsku disertaciju je odbranila na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 1979. godine, a dugi niz godina sve do odlaska u penziju, je radila kao nastavnik dopunske i integrativne nastave za decu iz bivše Jugoslavije. Objavila je više od 200 stručnih i naučnih radova, najviše iz metodike nastave jezika i književnosti. Kao petnaestogodišnjakinja napisala je dve drame koje su se igrale širom zemlje. Jedna od njih je „Proljeća nedopjevana“ o streljanju đaka u Kragujevcu 1941. godine, čiji je odlomak uvršten u Čitanku za 8. razred osnovne škole 1961. godine, a u znak zahvalnosti, proglašena je počasnim građaninom grada Kragujevca. Objavila je mnogobrojne knjige beletrističke proze, romane, knjige pesama i nosilac je mnogobrojnih nagrada i priznanja, među kojima je i nagrada Akademije „Ivo Andrić“. Njene pesme su uvrštene u Antologiju nove austrijske lirike“, navela je predsednica ASKD Svetlana Matić.

U programu će, osim autorke, učestvovati, Luka Marković, predsednik Zajednice, Zagorka Duda, Nela Bukorović, Slavica Klajn i Katarina Milisavljević u muzičkom delu programa. Organizatori će poštovati sve propisane epidemiološke mere, vezane za Kovid 19. „Dobro nam došli“, poručili su organizatori.