Početna Događanja Hramovna slava u Milanu

Hramovna slava u Milanu

Minulog vikenda  (u subotu) u Pjaćenci, u Italiji verni narod je sa radošću dočekao svog arhipastira, episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja. Kao i prošle godine, večernju službu je služio jerej Jovan Govedarica iz Beča uz sasluživanje oca Ivice Đulića, nadležnog paroha i protođakona Ivana Tolića iz Lozane.

Za pevnicom su pojali episkop Andrej i Draženko Sikimić, član Crkvenog odbora. U svojoj nadahnutoj besedi vladika Andrej je naglasio važnost učestvovanja u crkvenom životu vernog naroda, iznevši detalje iz žitija Svetog Simona Monaha. Takođe se episkop osvrnuo na proteklo teško vreme pandemije koja je odnela više života naše svetosavske crkve i na blagodatni izbor novog patrijarha Porfirija. Posle službe, vladika i sveštenstvo su ostali u važnim razgovorima sa vernicima po pitanju razvoja crkvenog života u Pjaćenci.

Sutradan, u nedelju, 10. oktobra, u hramu Sv. Stefana Prvovenčanog, u Karate Brijanci liturgijski je proslavljena hramovna slava. Parohijani ove Crkvene opštine dočekali su u porti hrama vladika Andreja, koji je služivo svetu arhijerejsku liturgiju. Jerej Jovan Govedarica, paroh pri Bogorodičnom hramu u Beču, nadležni paroh Ivica Đulić i protođakon Ivan Tolić iz Lozane su sasluživali. Za pevnicom je pojao doktorand Stevan Minić iz Rima i Nataša Vasović iz Turbiga. Na liturgiji su bili prisutni i predstavnici generalnog konzulata Republike Srbije u Milanu.

U svojoj nadahnutoj besedi, episkop Andrej je pohvalio prisutni narod koji je svojom dubokom verom zaslužan za blagodatni napredak ove važne Crkvene opštine u Milanu i okolini, naglasivši  važnost jedinstva i aktivnog učestvovanja svih vernika u crkveno- liturgijskom životu ove parohije. Zatim je vladika istakao značaj života i dela zaštitnika ovog hrama, Prepodobnog oca Simona koji je po primeru svog oca i brata primio monaški postrig i podvizavao se u molitvama za svoj narod. Reči pouke i utehe vernom narodu upućene su takođe u vezi sa dobrotovorima ove Crkvene opštine koji su se žrtvovali za duhovni život i za integraciju našeg naroda u ovom delu Italije.

Episkop je sa sveštenstvom osveštao i presekao slavski kolač ovogodišnjih domaćina Cvije i Dušanke Marjanović sa decom. Zbog mera predostrožnosti u cilju sprečavanja širenja korona virusa, a koje je propisala država Italija, narod se posle službe vrlo kratko zadržavao u dvorištu hrama umesto uobičajenog organizovanog slavskog ručka, kako je to bila praksa ranijih godina pre pandemije.

Deo prisutnih u hramu
Foto: arhiva FB vladika Andrej