Početna Događanja Srpski ambasador u Bukureštu razgovarao sa direktorom Muzeja nacionalne umetnosti

Srpski ambasador u Bukureštu razgovarao sa direktorom Muzeja nacionalne umetnosti

Diretor Muzeja nacionalne umetnosti u Bukureštu Kalin Steđerean i ambasador RS u Rumuniji Stefan Tomašević
Foto: MSP RS

Ambasador Republike Srbije u Bukureštu Stefan Tomašević sastao se protekle nedelje sa direktorom Muzeja nacionalne umetnosti Kalinom Steđereanom sa kojim je razgovarao o mogućnostima za razvoj saradnje institucija kulture Srbije i Rumunije.

Tom prilikom, ambasador Tomašević istakao je da poseban potencijal za saradnju dve države nosi činjenica da će Novi Sad i Temišvar 2022. odnosno 2023. biti evropske prestonice kulture.Kao pozitivan primer kulturne saradnje Srbije i Rumunije, ambasador je naveo nedavno održanu izložbu Galerije Matice srpske u Temišvaru, kojoj je prisustvovala potpredsednica Vlade i ministarka kulture Republike Srbije Maja Gojković i predložio da se u narednom periodu organizuje slična, zajednička izložba Galerije Matice srpske u Muzeju nacionalne umetnosti u Bukureštu, posvećena modernizmu. On se zahvalio je sagovorniku na prijemu i njegovoj spremnosti za saradnju i ukazao da Srbija i Ambasada kulturnu saradnju sa Rumunijom drže vrlo visoko na agendi.

Na kraju razgovora, naglasio je da će novi Sporazum između dve Vlade o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, medija, omladine i sporta, čije se potpisivanje očekuje u narednom periodu, dodatno unaprediti saradnju u pomenutim oblastima.