Početna Događanja Arno Gujon posetio Srpski centar u Beču

Arno Gujon posetio Srpski centar u Beču

Arno Gujon u poseti Srpskog centru u Beču
Foto: arhiva A. Gujon

U okviru svoje posete glavnom gradu Austrije i susretu sa našim građanima, predstavnicima ambasade i crkve Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu posetio je danas prostorije Srpkog centra u Beču. U prostorijama Centra se ovoga meseca počelo sa održavanjem časova Prosvjetine škole srpkog jezika (u organizaciji SPKD Prosvjeta iz Austrije. To jedno od osam novih odeljenja, koje je od ove jeseni pokrenula Prosvjeta.

„Drago mi je što sam mogao lično da se uverim u reprezentativnost prostora u sklopu kojeg je formirana i srpska biblioteka. Energija ovih mladih i obrazovanih ljudi je ogromna i njihov entuzijazam zarazan. Nadam se da ću se ponovo videti sa njima u januaru na Svetosavskom balu, najpoznatijoj kulturnoj manifestaciji u Austriji koju organizuje ovo udruženje“, istakao je Arno Gujon.

Sa druge strane članovi Srpskog centra iz Beča su se pohvalili gostom iz Srbije. „Razgovarali smo o budućoj saradnji, izazovima koji nas očekuju i dobili smo značajne savete. Nadamo se da je ovo bila samo jedna u nizu poseta našem Centru koje će da slede, i da se uskoro ponovo vidimo na Svetosavskom balu u januaru sledeće godine“, istakli su u Srpskom centru u Beču.

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu je dodelila sredstva za sufinansira projekte koje svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, čime je pružila podršku u osnivanju novih škola i odeljena dopunske nastave srpskog jezika u dijaspori, „koji svojim kvalitetu doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, a koja imaju za cilj čuvenje i negovanje srpkog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta. Prosvjetina škola srpskog jezika u Austriji je dobila 4.250.000 dinara.