Početna Kultura Film Dejana Petrovića „Prilagođeni“ nastupa na svetkom festivalu dokumentarnog filma IDFA u...

Film Dejana Petrovića „Prilagođeni“ nastupa na svetkom festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu

Dokumentarni film Dejana Petrovića Prilagođeni biće prikazan u takmičarskom programu festivala dokumentarnog filma − IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam). To će biti ujedno i prva svetska premijera ovoga filma, na 34.  Po redu  festival, koji se održava od 17. do 28. novembra u Amsterdamu,.

Prilagođeni je kratkometražni dokumentarac koji nam otkriva jedinstveno prihvatilište za pse u Evropi, mesto u koje se svakodnevno dovoze psi lutalice, uhvaćene na periferiji grada. Uspostavljanjem paralele između azila za pse i društva i prikazivanjem procesa dresure pasa, film ukazuje na univerzalne probleme sa kojima se susrećemo od najranijeg detinjstva, preispitujući potrebu pojedinca da se prilagođava volji drugog, smatrajući ga autoritetom“ istaknuto je u opisu filma.

Zahvaljujući Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije film je snimljen u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, jednom od tri zatvora u Evropi u kome se sprovodi program resocijalizacije osuđenika putem obuke pasa i jedinom u Evropi u kome postoji prihvatilište za pse u samom zatvoru.

Film je snimljen u koprodukciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart“ i producentske kuće Cinnamon Films, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Filmskog centra Srbije. Traje 19 minuta i takmičiće se za nagradu za najbolji film u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma. 2017. godine Dejan Petrović, producent, reditelj i scenarista je učestvovao na Festivalu dokumentarnog filma IDFA sa filmom „Isti“.