Početna Događanja Episkop Andrej u poseti svome narodu u Lozani i Ženevi

Episkop Andrej u poseti svome narodu u Lozani i Ženevi

Vladika Andrej minulog vikenda posetio je Švajcarku gde je u subotu učestvovao na večernjoj službi u hramu Sveta Tri Jerarha u Lozani. Kako i dolikuje, mnogobrojni narod  ga je u špaliru, posle dugog vremena zbog pandemije, dočekao ispred novopodignute kapele. Večernjom službom bogosluživao je prota ženevski  Aleksandar Resimić uz sasluženje nadležnog paroha prote Bogoljuba Popovića i protođakon Ivana Tolića, dok je vladika Andrej pojao za levom pevnicom, a za desnom mešoviti hor Lozanske parohije.

„U sklopu bogosluženja, vladika je pozvao verni narod da zajednički proiznesu godišnji parastos blaženopočivšem mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju (1938-2020), a prisutni narod je spontano, sa punim srcem prihvatio ovu važnu službu kojom se odužio bezbrojnim zaslugama besmrtnog i velikog Mitropolita crnogorsko-primorskog. Nakon večernjeg bogosluženja, vladika Andrej je pred prisutnima održao ugledno predavanje o životu i delu Svetog Vladike Nikolaja žičkog i ohridsko-bitoljskog. U nastavku, nadležni prota Bogoljub pozvao je sveštenstvo i narod u crkvenu salu na posluženje, nakon čega je vladika Andrej odputovao za Ženevu“, istaknuto je na stranici vladike Andreja.

Vernici ženevske parohije su ispred hrama u Šansiju dočekali svog arhijereja, predvođeni nadležnim parohom. Toga dana je episkop Andrej bogoslužio svetu  arhijerejsku liturgiji, uz sasluženje prote Aleksandra Resimića, paroha ženevskog i protođakona Ivana Tolića. Liturgiju su ukrasili članovi parohijskog hora pod rukovodstvom Nine Sofronski, dok su u oltaru prisluživali čtečevi Milan Kostrešević i Vedran Grmuša.

U toku liturgije, u besedi vladika Andrej je podsetio na značaj vernosti crkve Hristove kao i na okupljanja oko tela i krvi Hristove. Takođe je evocirao uspomene na posete blaženopočivšeg Patrijarha Irineja (1930-2020) parohiji ženevskoj i Švajcarskoj. Odslužen je godišnji pomen mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju. Potom je vladika Andrej održao predavanje o značaju velike ličnosti patrijarha Gavrila Dožića i njegovim zajedničkim podvizima sa Sv. Vladikom Nikolajem Velimirovićem.

Foto: FB vladika Andrej