Početna Kultura Godišnjica smrti legende srpskog pozorišta Petra Kralja

Godišnjica smrti legende srpskog pozorišta Petra Kralja

Petar Kralj
Foto: Atelje 212

Na današnji dan 2011.godine u Beogradu je preminuo je jedan od najvećih srpskih glumaca Petar Kralj. Igrao na scenama mnogih pozorišta, a najviše u Ateljeu 212 i Narodnom pozorištu.

U želji da zauvek sačuva uspomenu na velikana našeg glumišta, pozorište Atelje 212 je imenovalo scenu Teatra u podrumu imenom Petra Kralja 2012. godine.

Kralj je pripadao najslavnijoj generaciji koja je stvorila ono što je kasnije postao stil igre i duha ovog pozorišta. Originalnim ulogama i izuzetnom snagom svoje umetnosti on je zauvek obeležio život Ateljea.

Kralj je rođen 1941. godine u Zagrebu, a preminuo je 10. novembra 2011. u Beogradu. Diplomirao je na Akademiji za pozorište film, radio i televiziju u Beogradu. Bio je stalni član Ateljea od 1968. do 1979. godine, kada prelazi u slobodne umetnike. Igrao je na mnogim scenama, a najviše u Ateljeu 212 i Narodnom pozorištu.

Glumio je i na filmu, dobio je četiri nagrade za životno delo, a ogromnu popularnost stekao je ulogama u više televizijskih serija.

Monodrama koju je premijerno izveo 1967. godine u gornjem foajeu Ateljea, u vreme kada još nije postojao Teatar u podrumu – Živeo život Tola Manojlović po tekstu Mome Dimića i koju je zatim odigrao više od 400 puta, ostala je na repertoaru male scene gotovo četiri i po decenije.

Preuzeto sa stranice Ateljea 212