Početna Događanja Časovi ispod zmajevih krila

Časovi ispod zmajevih krila

Đaci iz Hesena sa nastavnicom Bojanom Rakonjac i koordinatorkom SDŠ Biljanom Bukinac
Foto: B. Rakonjac

„Nećete nam verovati, ali mi u Frankfurtu u našoj školi imamo jednoga zmaja. Kada god poželimo da vidimo i čujemo nešto neobično i lepo iz Srbije, mi mu samo podviknemo i on se odmah stvori. Onda mi u korpu ispod njegovih krila spakujemo – udicu za lepe snove, mrežu za hvatanje zrnca mudrosti, durbin za širenje naših vidika, četkicu za zube i vodu ako na putu ožedni. Zmaj raširi svoja krila, poleti i odjednom – tamo i ovde, ovde i tamo postanu jedno“. – reči su kojima su učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku u Hesenu i učenici OŠ ,,Branko Radičević“ iz Novog Sada započeli priču „Časovi ispod Zmajevih krila“.

Detalj sa časa
Foto: B. Rakonjac

Nakon lekcija o Novom Sadu i našem velikom pesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju, učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku u Hesenu poželeli su da saznaju nešto više. Posebno ih je zainteresovala i dotakla priča o Zmaju i Ruži, njihovo upoznavanje, ljubav na prvi pogled i tragična porodična sudbina. Brojna pitanja učenika našla su svoje odgovore kod vršnjaka iz Novog Sada. Nastavnica Bojana Rakonjac je svojim učenicima, podstaknuta prvenstveno njihovom radoznalošću, dala sledeći zadatak – snimiti pitanje o Novom Sadu ili Zmaju kao video zapis. Tada je na scenu nastupila druga škola. Naime, video zapisi prosleđeni su nastavnici Bojani Anđelić Ristić iz OŠ ,,Branko Radičević“. Tragajući za najboljim odgovorima i pokušavajući da odgonetnu tajnu velike piščeve ljubavi, učenici iz Novog Sada poveli su svoje drugare iz Hesena u šetnju ne samo Novim Sadom, nego i Petrovaradinskom tvrđavom i Zmajevim muzejem u Sremskoj Kamenici. Od video zapisa pitanja i odgovora napravljen je zajednički film ,,Časovi ispod Zmajevih krila“.

Priča je zaokružena zajedničkim časom, održanim putem aplikacije Zum 25. oktobra, na kojem su učenici imali priliku da se dodatno upoznaju, ali i da obnove stečeno znanje. Posebno iznenađenje za sve mališane bili su nenajavljeni gosti – Zmaj i Ruža. Naime, Milan Dačić i Lena Brkić, učenici iz Hesena, našli su se u ulogama pisca i njegove supruge i svojom pričom podsetili drugare na najznačajnije podatke iz privatnog života našeg pesnika. Zatim je usledilo čitanje najlepših stihova iz ,,Đulića“, razgovor o njima i provera znanja kroz interaktivni kviz Kahut.

Učenicima se na kraju časa obratila i koordinatorka Dopunske nastave na srpskom jeziku Biljana Bukinac i pohvalila sve đake, njihovu ljubav prema poeziji i interesovanje za nacionalnu književnost.

Aktivno praćenje šta se desšava sa zmajem
Foto: B. Rakonjac

Časovi ispod Zmajevih krila sigurno će se nastaviti!

Bojana Rakonjac, nastavnica Dopunske nastave na srpskom jeziku u Hesenu

Bojana Anđelić Ristić, nastavnica OŠ ,,Branko Radičević“ u Novom Sadu