Početna Događanja U Temištvaru svečano otvoreni  „Dani srpske kulture“

U Temištvaru svečano otvoreni  „Dani srpske kulture“

Sa otvaranja manifestacije Dani srpske kulture u Temišvaru
Foto: arhiva Ambasada Republike Srbije u Bukureštu

Ambasador Republike Srbije u Bukureštu Stefan Tomašević prisustvovao je svečanom otvaranju jedne od najvažnijih kulturnih manifestacija Srba u Rumuniji – „Dani srpske kulture u Temišvaru“.

U svom obraćanju, ambasador je ukazao da „Dani srpske kulture u Temišvaru“ na najbolji mogući način ilustruju posvećenost i predan rad srpske zajednice u Rumuniji na očuvanju srpskog identiteta i naglasio da ova manifestacija predstavlja pozitivan primer negovanja srpske tradicije i kulture celokupnoj srpskoj dijaspori. Naglasio je da Srbija i njeno rukovodstvo poklanjaju posebnu pažnju interesima našeg naroda van granica naše zemlje, kao i očuvanju srpskog nacionalnog identiteta – srpskog jezika, ćiriličkog pisma, kulture, vere i običaja.

Takođe ambasador Tomašević je istakao da su tradicionalno prijateljski odnosi Republike Srbije i Rumunije ponovo došli do izražaja i u teškim vremenima pandemije i izrazio zahvalnost  rumunskoj državi na tome što prepoznaje potrebe srpske zajednice i stara se da Srbi u Rumuniji žive u prijateljskom ambijentu, ravnopravno sa Rumunima, kao i sa pripadnicima drugih nacionalnih manjina.  Podsetio je da se od prošle godine proslavlja 15. septembar kao „Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“, kao i da je nedavno u Narodnoj skupštini Republike Srbije potvrđen „Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma“.  Sunarodnicima koji žive u Rumuniji uputio je poruku da sa ponosom govore svojim maternjim jezikom, da slave svoje slave i neguju našu kulturu i običaje i poželeo im uspešne „Dane srpske kulture u Temišvaru“, istaknutno je na stranici Ministrastva spoljnih poslova Republike Srbije.