Početna Događanja Generalni konzul Branislava Perin posetila KUD Zoru iz Ratingena

Generalni konzul Branislava Perin posetila KUD Zoru iz Ratingena

Igrači KUD Zora iz Ratingena
Foto: arhiva GK Diseldorf

Generalni konzul Republike Srbije u Diseldorfu Branislava Perin posetila je predstavnike kulturno umetničkog društva Zora iz Ratingena.  Razgovarano je sa predstavnicima kluba o problemima funkcionisanja u aktuelnim uslovima i planovima za post-korona vreme. Ukazano je na važnost očuvanja srpske kulture, jezika i folklora čak i u ovim specifičnim vremenima kada su okupljanja ograničena, a nastupa i takmičenja nema gotovo već dve godine.

Generalni konzul Perin je zajedno sa vicekonzulom Filipom Pavlovićem prisustvovala probi folklora kluba  igrača Zora, čiji su članovi mladi i akademski obrazovani potomci Srba iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, ali i Nemačke. Predstavnik kluba Živković ukazao je na potrebu omasovljavanja članstva ovog kluba čiji članovi putuju, neki i po 120km u jednom pravcu, da bi nedeljom došli na probu. Kao poseban primer, vredan pažnje i poštovanja, je Nemca Sonja, udata za Srbina, čija deca igraju u Zori i koja sa njima zajedno dolazi u ovaj klub.

Generalni konzul Branislava Perin je naglasila da uz poštovanje svih mera zaštite, želi u uslovima korona-krize koja posebno teško pogađa i ugrožava rad srpskih udruženja da poseti srpske klubove u SRV, kako bi se na licu mesta i neposredno od ljudi, informisala o problemima sa kojima se susreću i, istovremeno im dala impuls i podršku za dalji rad, ali i u razgovorima sa predstavnicima gradskih vlasti u gradovima u kojima ovi klubovi rade našli podršku i puteve za još intenzivniju saradnju tih gradova sa srpskom zajednicom.