Početna Događanja Ambasadorka dr Snežana Janković i konzul Milica Topalović posetile srpske klubove u...

Ambasadorka dr Snežana Janković i konzul Milica Topalović posetile srpske klubove u Berlinu – Zlatni opanak i Mladost

Ambasadorka dr Snežana Janković i konzul Milica Topalović sa delom članova Zlatni opanak u Berlinu
Foto: ambasada RS u Berlinu

Ambasador Srbije u Nemačkoj dr Snežana Janković i konzul Milica Topalović u dva navrata posetile su predstavnike srpskih klubova u Berlinu – članove Kulturno-umetničkog društva Zlatni opanak i predstavnike Srpsko nemačke zajednice Mladost.

U otvorenom razgovoru dr Janković i Topalović su razgovarale o aktivnostima ovih udruženja i o planovima za predstojeći period, kao i o načinima za produbljivanje saradnje. Rukovodstvo Zlatnog opanka je istaklo da su zbog pandemije otkazane mnoge aktivnosti i manifestacije koje su bile planirane, ali da se probe folklora i izvođenja etno muzike i dalje održavaju, uz pridržavanje zdravstvenih mera. Upoznali su dr Janković i Topalović sa aktivnostima i istorijatom КUD koji je osnovan pre deset godina i broji oko 100 članova, od čega je samo u folklornoj sekciji njih 80. Sa druge strane ispred SNZ  Mladost  se govorilo o načinu kako usled pandemije i otkazivanja mnogih događaja udruženje prevazilazi poteškoće u radu i okupljanju pripadnika našeg rasejanja u prestonici Nemačke.

Ambasadorka dr Janković i konzul Topalović sa upravom SNZ Mladost iz Berlina
Foto: ambasada RS u Berlinu

Ambasadorka Janković je rukovodstvima i КUD Zlatni opanak  i SNZ Mladost izrazila zahvalnost za trud da se na ovim prostorima održi srpska kultura i tradicija i mladi ljudi vežu za svoje korene, uprkos odrastanju u stranoj sredini. Prenela je spremnost i želju da Ambasada, u meri u kojoj to zdravstvena situacija u Nemačkoj dozvoljava, podrži projekte i učestvuje u zajedničkim programima, posebno onim sa ciljem negovanja srpskog jezika, tradicije i kulture. Istakla je da je važno da naša kultura bude prezentovana i nemačkoj publici, što bi doprinelo većoj vidljivosti i prepoznatljivosti naše zajednice.