Početna Događanja Radoslav Raša Beguš izabran za predsednika kluba Bratstvo iz Vajblingena

Radoslav Raša Beguš izabran za predsednika kluba Bratstvo iz Vajblingena

Srpski klub Bratstvo iz Vajblingena nadomak Štutgarta u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg dobio je minulog vikenda novog predsednika. Članovi su jednoglasno izabrali Radoslava Rašu Beguša, poznatog koreografa i umetničkog rukovodioca, koji je u svetu folklora od svoje četvrte godine. Par dana pre izbora Radoslav Raša Beguš je izabran za umetničkog rukovodioca ovog kluba. Slušajući njegovu koncepciju i ideju kako od društva koje je, kao i mnoga druga udruženja širom Evrope zapalo u krizu, postojeći članovi su bili oduševljeni i jednostavno su poželeli da na njihovom kormilu bude takav čovek. Beguš je ne samo kao igrač nacionalnog ansambla Kolo iz Beograda dokazao u svetu folklora već i kao koreograf i umetnički rukovodilac koji je radio sa mnogim udruženjima u Nemačkoj, Rusiji, Australiji, Srbiji…

„Zahvaljujem se na ukazanom poverenju da budem vaš novi predsednik društva koji će zajedno sa potpredsednikom Željkom Nakićem i svima vama nastojati da klub omasovimo sa novim i pozitivnim ljudima. Kao umetnički direktor i koreograf želim da klub ima ansamble koji će negovati tradiciju i kulturu našeg naroda. Svim novim i starim članovima kluba a pogotovo dece i omladine u klubu Bratstvo iz Vajblingena želim dobrodošlicu,dobrog zdravlja,veselog druženja i pozitivne energije u daljem našem radu. Vaš predsednik Radoslav Raša Beguš“, zapisao je novi predsednik na njihovoj Fejsbuk stranici.

Sa jedne od mnogobrojnih proba – Beguš sa dečijim ansamblom
Foto: R. Beguš

 Za sve one koji vole druženje, pesmu, igru, koncerte i putovanja je već dato obaveštenje da je pri klubu Bratstvo u toku prijem novih članova i igrača folklora za dečiji, omladinski ansambl kao i za prvi izvođački ansambl Kolo Vajblingen. „Cilj nam je da omasovimo društvo i da kroz profesionalni i pedagoški rad prenesemo svu lepotu pesme i igre sa igračima na sceni. U toku su pripreme za zajednički koncert krajem marta 2022.  sa Centrom za negovanje tradicije i kulture Abrašević iz Kragujevca sa Ansamblom narodnih igara Kolo iz Vajblingena“, dodao je Beguš.

Probe prvog ansambla su predviđene ponedeljkom i četvrtkom u prostorijama kluba od 19 do 21 časova čim pokrajinska vlada Baden-Virtemberga dozvoli ponovna (manja) okupljanja.

Pri klubu je registrovano pesničko udruženje Zdravko Đekić, koje okuplja pesnike širom nemačke pokrajine Baden-Virtemberg a ponajviše iz Štutgarta sa okolinom. Predsednik ovog udruženja je Zdravko Lazarević iz Baden-Badena, koji sa osnivačima udruženja u klupskim prostorijama održava razne književne i pesničke susrete. Inicijator pesničkog udruženja je Radovan Lepanović, dugogodišnji član kluba Bratstvo i nosilac tog srpskog kluba u gradu Vajblingenu, nedaleko od Štutgarta.

Pesnici iz Nemačke i Švajcarske u gostima kod članova udruženja Zdravko Đekić u klubu Brastvo iz Vajblingena
Foto: Rasejanje.info