Početna Informacije Ana (6) i Anđela (5) iz Pljevalja tužno su odgovorile da im...

Ana (6) i Anđela (5) iz Pljevalja tužno su odgovorile da im je jedina želja da dobiju dečiju sobu!

 Nova priča humanitarna organizacije Srbi za Srbe koja ima za cilj da pomogne socijalno ugroženim porodicama sa više od četvoro dece dolazi iz sela Rađević kod Pljevala. Porodici Krstonić je potreban dom. Kuća u kojoj žive je u jako lošem stanju i nije njihova u potpunosti. Koriste samo tri sobice na spratu u kojima se ne zna šta bi se pre trebalo da se popravi. Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokrenula akciju da se pomogne da pomognu da Anastasija, Anđela, Andrija, Petar i Maša dobiju dečije sobe i kuću kakvu zaslužuju.  Pozvali su donator da pomognu. Koliko ko može. Prenosimo njihov izveštaj u celosti:

U prelepom selu Rađevići kod Pljevalja, pet kilometara od puta, žive dve vaspitane i bistre devojčice – Anastasija (6) i Anđela (5). Iako već kreću u školu, nikada nisu imale priliku da osete šta su topli dom, funkcionalno kupatilo, složeni devojački ormari… Odrastaju u staroj kući prepunoj vlage!  

Starija Anastasija rekla je da im je najveća želja da dobiju dečiju sobu. Nakon pitanja da li žele još nešto, postiđeno se ućutala i zagledala u pod. Nakon kraće tišine, koja slama i najtvrdokornija srca, tužno je odgovorila: „Samo to.”

Potreseni skromnim željama ovih devojčica, nastavili smo razgovor s njihovim vrednim roditeljima Pavlom i Andrijanom Krstonić. „Nudili su mi posao ako postanem njihov. Nisam hteo. Znam da mi deca sada trpe, ali ne želim da pamte da im je otac povijao glavu. Ne kajem se zbog toga. Podarili smo Crnoj Gori i srpskom narodu petoro dece, pa ako to nije dovoljno, neka… Jedino vode što nam ne fali i vazduha čista!” – poručuje ovaj ponosit čovek.

Bračni par Krstonić sa svojim najvećim bogatstvom
Foto: HO Srbi za Srbe

Ipak, deca mu ne gladuju. Drže kravu, ovce, kokoške, imaju zasađeno voće, kose koliko mogu… Kažu da vole da žive u selu. „Rekao sam vam kad ste zvali da ne dolazite zbog namirnica. Nismo pravili decu da bi ih neko drugi hranio. Što se neke druge pomoći tiče, to bih prihvatio. Vi nam svakako niste dužni ništa, hvala što ste uopšte došli” – dodaje Pavle.

Pre malo manje od godinu dana, Pavle je, ipak, dobio posao domara u obližnjoj školi. Iako je plata minimalna, puno im znači. Osim Anastasije i Anđele, tu su i Andrija (4), Petar (2) i Maša (1). Jedna zaista divna porodica za koju se, zbog vedrine kojom odišu, ne bi ni pomislilo da im bilo šta fali. Na pitanje kako preguraju mesec, s osmehom odgovaraju: „Nisu nam veliki prohtevi.”

Kuća u kojoj Krstonići žive, nažalost, ne samo da je u jako lošem stanju, nego nije ni u potpunosti njihova. Koriste samo tri sobice na spratu u kojima se ne zna šta bi se pre trebalo opraviti. Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokreće veliku akciju pomoći porodici Krstonić. Pozivamo sve donatore da pomognu da Anastasija, Anđela, Andrija, Petar i Maša dobiju dečije sobe i kuću kakvu zaslužuju. Ne ostanimo nemi na ove tužne i nadom ispunjene poglede, budimo simbolički položajnici u njihovom domu!

Način na koji može da se pomogne porodici Krstonić se nalazi pod ovim linkom.