Početna Događanja Porodica Nilsen iz Danske poklonila Galeriji Spomen zbirke Pavle Beljanski slike Jefte...

Porodica Nilsen iz Danske poklonila Galeriji Spomen zbirke Pavle Beljanski slike Jefte Perića

Ambasadorska Jasmina Mitrović-Marić i darodavac slika Bjarn Nilsen
Foto: Ambasada R. Srbije u Kopenhagenu

Ambasada Republike Srbije u Kopenhagenu je, velikim trudom i zalaganjem, uspela da obezbedi uslove da se četiri vredne slike slavnog srpskog koloritnog realiste i profesora Jefte Perića (1895 – 1967) nađu u Galeriji Spomen zbirke Pavle Beljanski u Novom Sadu.

„Po sredi je lepa ljubavna priča…Tetka darodavca Bjarna Nilsena, Sesil Nilsen Perić, bila je supruga najveća ljubav našeg slikara, supruga sa kojom je delio život. Tako je deo porodičnog nasleđa pripao gospodinu Nilsenu, koji je ponudio da četiri rada danskog zeta, Jefta Perića, pokloni Spomen zbirci njegovog najboljeg prijatelja Pavla Beljanskog“, istakla je Jasmina Mitrović – Marić, ambasadorka Republike Srbije u Kopenhagenu. Ona je rekla da je povratak vrednih artefakata u Srbiju od velike važnosti za naše društvo i kulturu, preneo je Tanjug.

Zahvalnica predstavnika Ambasade Bjarnu Nilsenu
Foto: Ambasada R. Srbije u Kopenhagenu

Sa izuzetnim osećanjem važnosti da nacionalno kulturno blago sabiramo u Srbiji, pristupili smo ostvarenju izazovnog zadatka koji je podrazumevao neprestani dijalog sa danskim autoritetima – procene, sertifikaciju, odobrenja, silu različitih papira kojima država, u dijalogu sa nama, zastupa svoje interese – kako bi i trebalo da bude kada su u pitanju vrhunska umetnička dela. Uspeli smo i na kraju preuzeli slike od darodavca Bjarna Nilsena, istakla je ambasadorka Mitrović -Marić.

Bjanr Nilsen je sa suprugom, bio gost Ambasade. Dočekan je kao najdraži prijatelj, sa zahvalnošću koju zaslužuje za svoju plemenitu nameru. Za nesebičnu donaciju dodeljena mu je zahvalnica. „Bilo je zadovljstvo drugovati sa porodicom Nilsen, uz angedote i priče iz života srpskog slikara Jefte Perića, koje ne možete da pronađete nigde, jer su lična, dirljiva sećanja“, dodala je ambasadorka Jasmina Mitrović – Marić.

Iz ambasade Republike Srbije u Danskoj su naglasili da se plemenit darodavac nada, da će biti u prilici da poseti Galeriju Spomen zbirke Pavle Beljanski u Novom Sadu.

Foto: Ambsada R. Srbije u Kopenhagenu