Početna Kultura Danas počinje Međunarodni festival – strip kaiš

Danas počinje Međunarodni festival – strip kaiš

Jedan od mnogobrojnih pristiglih stripova
Foto: arhiva DKCB

Međunarodni festival devete umetnosti ,,Strip kaiš” počinje danas 21. decembra i trajaće do 13. januara naredne godine u Dečjem kulturnom centru Beograd (DKCB). DKCB ovaj konkurs, koji prerasta u tradicionalni, organizuje u saradnji sa Udruženjem stripskih umetnika Srbije i Centrom za umetnost stripa.

„Peti po redu Međunarodni konkurs – STRIP KAIŠ okupio je pojedince, škole, dečje likovne ateljee, dečje kulturne centre i slične dečje ustanove i asocijacije iz celog sveta. Pravo učešća su imala deca i mladi od 5 do 18 godina. Na adresu Dečjeg kulturnog centra Beograd stiglo je preko 1850 radova iz Zambije, Gambije, Kenije, Rumunije, Italije, Ukrajine, Belorusije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Međunarodni konkurs Strip kaiš podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a zahvaljujući podršci Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, informacija o konkursu je distribuirana širom sveta“, istakli su u DKCB.

,,U okviru Međunarodnog konkursa, opredelili smo se za najjednostavniju formu – strip kaiš, želeći da podstaknemo decu i mlade da svoje zamišljene priče predstave kroz nekoliko sukcesivno povezanih prizora. Žiri je davao prednost onim radovima koji su posedovali originalan jezik, dobru izražajnu tehniku i interesantnu priču“ ističe Lidija Seničar, urednica festivala.

Članovi stručnog žirija – Nikola Kostandinović, poznati strip autor i grafički dizajner, Filip Stanković, strip autor, pedagog i Zoran Stefanović, pisac, istoričar kulture, upravnik Centra za umetnost stripa Udruženja stripovskih umetnika Srbije – istakli su da su ovogodišnji konkurs obeležili raznolikost, jedinstven izraz i učešće mladih autora širom sveta koji, bez obzira na poreklo, dele optimizam i želju za inovacijom.

Program festivala:
21. decembar, 18 časova  – Otvaranje izložbe selektovanih radova Međunarodnog konkursa – strip kaiš 2021. (dodela nagrada i razgovor sa članovima žirija)

„U zemlji sanjaliji“ mini festival za posetioce izložbe u čast sanjanja, stripova i Malog Nema – Razgovaramo, stvaramo i budni sanjamo sa Tamarom Lujak, Zoranom  Stefanovićem i Lidijom Seničar; Kreativna radionica o snovima u stripu  „Pripovedanje“ i primeri animiranih filmova za decu i od dece u saradnji sa međunarodnim festivalom MultiMost Fest

25. decembar, od 10 do 12 časova – Kako nastaje karikatura? – tradicionalna praktično-teorijska radionica uz prisustvo mladih ilustratora i karikaturista, drži Mileta Miloradović, karikaturista i likovni pedagog. Radionica je prilagođena deci i mladima.

29.  decembar

u 16 časova – Godišnja skupština Udruženja stripskih umetnika Srbije (USUS)

u 18 časova – Otvaranje godišnje izložbe Udruženja stripskih umetnika Srbije i pratećih izložbi „Lobačev: Čardak i na  nebu i na zemlji“ selektora Zdravka Zupana i

„Zagor iz našeg sokaka“ (V)  selektora Svetozara Anđela

28. 29. i 30. decembar – od 12 do 14 časova – radionice animacije „Oživimo naše junake”

Učesnici radionice imaju mogućnost da se upoznaju sa osnovnim tehnikama filma i pojmom  ANIMACIJA! U studiju za animirani film Dečjeg kulturnog centra Beograd učesnici radionica oživljavaju svog junaka klasičnom 2D crtanom animacijom uz pomoć stola za animaciju i stop-trik tehnikom oživljavaju junake modelovanjem plastelina, snimaju digitalnim aparatom koji je povezan sa animiranim programom Dragon frame. Cilj ovakve radionice je promocija tradicionalne (klasične animacije), ublažavanje uticaja digitalnih tehnologija (kompjutera, igrica) i podsticanje kreativnosti i vežbanje pažnje koja je neophodna u svim segmentima obrazovanja.

Autor Marija Milanović Lazarevski, rediteljka animiranog filma

Rad Diane iz Ukrajine
Foto: arhiva DKCB

Od 10. do 13. januara 2022. godine, od 12 do 15 časova – Mini festivali za decu i mlade

Promocije, tribine, virtuelna izložba na sajtu USUS i projekcija kraćih filmova

U Galeriji DKCB u organizaciji Udruženja stripskih umetnika Srbije:

•        Mini festival „Gašin sabor, festival humoristično-karikaturalnog i porodičnog stripa“

•        Mini festival „Striposlavija: Susreti u slavu slovenskog stripa“

•        Mini festival „Azija, slika koja pripoveda: Azijski strip i animacija“

•        „Junak od hiljadu oblačića — strip kao monomitsko putovanje kroz sopstveni život“, obrazovno-zabavno predavanje za srednjoškolce i studente

„Čestitamo svim učesnicima! Dođite da se družimo i uživamo u čarima devete umetnosti!“ poručila je Ivana Teodorović Stanković urednik programa za odnose s javnošću i markentinga DKCB.