Početna In Memoriam Im Memoriam Slobodan Pavlović – dobrotvor iz Amerike

Im Memoriam Slobodan Pavlović – dobrotvor iz Amerike

Opelo u Čikagu držao je vladika Longin
Foto: S. Petrović

Jedan od najuglednijih Srba iz rasejanja Slobodan Pavlović sahranjen je u sredu na groblju manastira Nova Gračanica kod Čikaga. Pre sahrane u crkvi manastira Nova Gračanica održano je opelo koje je bogoslužio Njegovo preosveštenstvo episkop Novogračanički i srednje-zapadno američki gospodin Longin sa eparhijskim sveštenstvom.

Pavlović je rođen 1938. godine, a stradao je na putu iz Viskansina za Čikago 2021. Bio je divan čovek. Sa suprugom Mirom je pomagao svima. Njih dvoje su od 1975. vlasnici firme za nekretnine Hillcrest Real Estate Inc. Rukovodili su zajedno sa tridesetak stambenih zgrada za izdavanje stanova u Ilinosiu i Viskansinu.

Na opelu i na sahrani u Americi su prisustvovali ožalošćena supruga Mira Pavlović, Pavlovićeve sestre i braća iz Amerike i iz Republike Srpske, članovi familije, prijatelji i žitelji Čikaga. U govorima sveštenstva i rođaka, istaknuto je da je Slobodan Pavlović svoj život posvetio srpskom narodu i svojoj porodici. I da je nesebično davao sebe za prosperitet srpskog naroda i srpskih zemalja.

Istog dana, u utorak u podne u rodnom selu Popovi kod Bijeljine održano je opelo u hramu, koji je podigao Slobodan Pavlović sa suprugom Mirom. Popovi imaju oko 400 kuća koje se nalaze na samoj granici BiH i Srbije.  

U svom rodnom selu Pavlović je podigao crkvu Hristovog Vaskrsenja, izgradio Mirin put, Park velikana za počasnim zvezdama, a u susedstvu grad Slobomir, Pavlovića banku, Univerzitet Slobomir.        

Opelu su prisustvovali ožalošćeni sestra Slobodana Pavlovića i dvojica bratanaca sa porodicama, komšije iz sela i prijatelji. Bogoslužila su petorica sveštenika, na čelu sa ocom Srđanom, starešinom seoske parohije. 

Iza Slobodana Pavlovića su ostala velika narodna dela. Izgradio je, između ostalih, tri crkve, Parohijalni dom u Popovima i dva mosta na Drini. Doprineo je verskom pomirenju unutar SPC. Bio je nosilac Ordena Svetog Save prvog reda i Medalje Obilića.

Planirao je da proširi most na Drini, da sagradi u selu obdanište i školu, dom za stara lica, da počne sa radom pravi Vodeni park, rekli su nam žitelji sela Popovi, u kome se završavaju kapela i visoki crkveni zvonik.

Zajednička poruka vladike Longina iz SAD i oca Srđana iz R. Srpske je – da je Bog blagoslovio život i dela Slobodana Pavlovića i da ga ljudi neće zaboraviti.

U četvrtak u kompaniji Drina River u Slobomiru održana je komemoracija povodom smrti i sahrane Slobodana Pavlovića.

Za portal Rasejanje.info dr Marko Lopušina