Početna Događanja Obeležena hramovna slava u Trstu

Obeležena hramovna slava u Trstu

Sa službe u Trstu
Foto: FB vladika Andrej

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej boravio je protekle nedelje u Italiji, povodom slave velelepnog hrama Sv. Spiridona Episkopa trimituntskog čudotvorca u Trstu. Na poziv Crkvene opštine su pored vladike u Trst doputovali i starešina hrama Saborne Crkve u Beču jerej Filip Milunović i đakon Đorđe Mićić iz Linca. Ispred hrama Sv. Spiridona dobrodošlicu je uputio nadležni paroh protojerej-stavrofor Raško Radović. Uoči praznika, vladika Andrej je sa članovima namesništva Italije održao redovnu sednicu na kojoj su razmotrena aktuelna dešavanja i pripreme za Božićne praznike u okvirima teških predostrožnih mera u toku nesrećne pandemije.

„Predveče 24. decembra, u hramu Sv. Spiridona odslužena je Praznična večernja služba sa petohlebnicom. Sa blagoslovom svojih Arhijereja sasluživali su i Visokoprepodobni tršćanski arhimandrit Grigorije Miliaris iz grčkog hrama Sv. Nikole i prečasni jerej Vladimir Meljničuk u ime Ruske Pravoslavne Crkve. Bogosluženju su i pored praznovanja Božića po grigorijanskom kalendaru prisustvovali mnogobrojni italijanski i grčki gosti među kojima su bili Đampaolo Krepaldi – nadbiskup Trsta gradonačelnik Trsta Roberto Dipijaca,  zatim prefekt Anuncijato Verde, Ivana Stojiljković, generalni konzul Republike Srbije u Trstu, kao i Marina Kedros Papas, honorarni konzul Republike Grčke, Ridzos Stilijanos, predsednik grčke zajednice u Trstu, Valter Miloki načelnik Gradske policije i Etore Malnati iz Biskupije tršćanske“, navedeno je o vladikinom saopštenju.

Na kraju svečane Praznične večernje sa petohlebnicom, visokim gostima i svim prisutnima se biranim rečima obratio nadležni dijecezan episkop Andrej. Po završetku službe, manji broj gostiju se okupio u parohijskim prostorijama radi malog posluženja koje je priredila Crkvena opština u Trstu, na čelu sa predsednikom  Zlatimirom Selakovićem. Nakon prijema u prostorijama Crkvene opštine u Trstu za Episkopa i sveštenstvo, Crkveni odbor je organizovao svečanu večeru u tradicionalnoj gostionici Kontinentale. Iste večeri je episkop Andrej sa protom Raškom iz Trsta prisustvovao svečanoj ponoćnoj misi i čestitao praznik Rođenja Gospoda Isusa Hrista po grigorijanskom kalendaru u katedrali Svetog Justa kojom je bogoluživao Đampaolo Krepaldi, nadbiskup Trsta uz pratnju mnogobrojnog iz rimokatoličke crkve.

Na sam praznik Sv. Spiridona Čudotvorca, vladika Andrej je bogosluživao svetom arhijerejskom liturgijom, uz sasluženje nadležnog paroha Raška Radovića, Dušana Đukanovića iz Udina, jereja Filipa Milunovića iz Beča i đakona Đorđa Mićića iz Linca. Tokom svete Liturgije na veoma usklađen način odgovarao je mešoviti hor hrama Sv. Spiridona, pod dirigentskom palicom Ane Kaire. Pričestu  su pristupili mnogobrojni vernici, a nakon zaamvone molitve je prelomljen slavski kolač. Na kraju službe mnogobrojni vernici su prišli na blagoslov svog arhipastira tokom deljenja nafore.