Početna Događanja U Beogradu potpisan Protokol o saradnji SANU za standardizaciju srpskog jezika i...

U Beogradu potpisan Protokol o saradnji SANU za standardizaciju srpskog jezika i bečke Prosvjete

Srđan Mijalković i prof dr Sreto Z Tanasić potpisali Protokol o saradnji bečke Prosvjete sa SANU
Foto: arhiva Prosvjeta.at

U Beogradu u prostorijama SANU, u ponedeljak 27. decembra ove godine, potpisan je važan sporazum koji se tiče očuvanja, negovanja, zaštite i standardizacije srpskog jezika u matici, ali i rasejanju. Zvanični Protokol o saradnji između Odbora SANU za standardizaciju srpskog jezika i Odbora SPKD Prosvjete u Austriji potpisali su prof. dr Sreto Z Tanasić, predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika i prof. Srđan Mijalković predsednik bečke Prosvjete.

„Potpisnici su bili saglasni da je ovaj sporazum važan korak u povezivanju naših institucija koje se bave temama očuvanja i negovanja srpskog jezika na svim prostorima na kojima se naš jezik koristi. Doktor Tanasić bio je vrlo zadovoljan postignutim dogovorom i saradnjom sa bečkom Prosvjetom, čiji je rad na očuvanju i negovanju srpskog jezika u rasejanju pohvalio biranim rečima“, stoji u saopštenju Prosvjete.

„Ako svi evropski narodi ljubomorno čuvaju svoj nacionalni identitet i njegove simbole, zašto mi ne bismo, a sve evropske deklaracije o ljudskim pravima garantuju nam pravo na jezik i pismo. Sve što smo stvorili, sve što nam se događalo zapamtili smo u svome srpskom jeziku i gotovo sve zapisali ćirilicom; što nije na ćirilici u većoj je opasnosti da nam se izgubi, prisvoji. Svaki Srbin, bilo gde da živi, baštini svaki od pominjanih i svih spomenika srpske kulture. Jer srpski jezik i ćirilica su, sa crkvom, u temeljima srpskog nacionalnog identiteta. Njegov značaj je tim veći što je srpski nacionalni i kulturni prostor ispresecan državnim granicama. Naša ćirilica je jedan od onih zlatnih obruča koji nam ne da dâ izgubimo osećaj pripadnosti srpskom narodu i njegovoj velikoj kulturi, koji na njoj ima dela na kojim nam može pozavideti i cela kulturna Evropa, “ izjavio je dr Tanasić.

„Na izmaku ove godine, koje je označila prvu desetogodišnjicu naše Prosvjete, podrška i jača saradnja sa Odborom za standardizaciju srpskog jezika znači nam mnogo. Posebno u višegodišnjoj borbi za bolji status srpskog jezika u dijaspori, borbi za naše pravo na obrazovanje na svom jeziku, na posvećenost razvoju i obrazovanju naših najmlađih kroz Prosvjetinu školu, ali i brojne jezičke, obrazovne i kulturne projekte koje smo inicirali i koje planiramo,“ nije krio zadovoljstvo Prof. Mijalković. On je naglasio da se „svi nadamo da će nam sledeća godina biti lakša u radu i da će se obeležavanje decenijskog jubileja, ali i brojni programi koje smo odložili moći nastaviti. Hvala doktoru Tanasiću na podršci radu Prosvjete, a svim prijateljima i saradnicima želim srećne nastupajuće praznike i mnogo zdravlja, u ime Prosvjete i u svoje lično ime!“ dodao je Srđan Mijalković.

Foto: arhiva Prosvjeta.at