Početna In Memoriam Odlazak Pitera Bogdanovića

Odlazak Pitera Bogdanovića

Piter Bogdanović
Foto: Gromade filmske

Preminuo je Piter Bogdanović, jedno od vodećih imena američkog filmskog stvaralaštva u eri početka „Novog Holivuda“, reditelj, scenarista, filmski analitičar i kritičar, novinar, ponekad glumac, dakle jedna kompletna ličnost sedme umetnosti i iz gomile razloga značajna. Korenima Srbin naravno (i znao je srpski), od oca Borislava Bogdanovića koji je poreklom iz Rume, mada je Piter rođen u Njujorku 1939. godine.

Film Poslednja bioskopska predstava nije debi Pitera Bogdanovića, ali 1971. je došao u centar pažnje zbog tog filma, danas već klasika i naslućivalo se da stiže „mladi Vels“, a u narednih par godina su izašli komedija „What’s up, doc?“ sa Barbrom Strajsend i Rajanom O’Nilom, te posebno dobar Mesec od papira sa isto Rajanom i ćerkom mu Tejtum. Moglo bi se za pomenuta tri naslova reći da su Bogdanovićev centar rediteljskog učinka, posle je krenulo nizbrdo i tek poneki delimični uspeh tipa Saint Jack, They all laughed, Maska (1985), Nickelodeon, međutim poštovanje kolega nikad nije izgubio i mnogi i savremenici i naslednici su dosta puta isticali koliko je filmski rad Pitera Bogdanovića uticao na njih.

Nije fer izostaviti i solidan triler Targets sa Karlofom koji je režirao pre Predstave, a pored toga nije fer izostaviti i da je napisao knjige o Džonu Fordu, Alfredu Hičkoku, Hauardu Hoksu, o Fordu snimio i dokumentarac, da je npr. kao pasionirani filmofil pogledana dela upisivao u dnevnik i pisao kritike o apsolutno svakom, to je radio u decenijama pre no što je i sam postao tvorac filmova, kako zaboraviti da je više puta gostovao i u Sopranovima  kao terapeut doktorke Melfi… mora se još mnogo reći o Piteru Bogdanoviću, ali u ovom trenutku možda ipak sve staje u rečenicu koja kaže da je danas film doživeo veliki, veliki gubitak i da je jedan od ljudi koji su najbolje film poznavali, najviše ga voleli i najviše želeli da ga spoznaju, ne samo istoriju, već i samu svrhu postojanja filma, da je takav čovek otišao.

Svetski, a naš Piter Bogdanović. Neka mu je večna slava, zapisano je na FB stranici Filmske Gromade, odakle je preuzet ovaj tekst.