Početna Informacije Projekat Spektiva  iz rasejanja pomaže deci i adolescentima romskog porekla u Beogradu

Projekat Spektiva  iz rasejanja pomaže deci i adolescentima romskog porekla u Beogradu

Projekat  Spektiva, posvećen deci i adolescentima romskog porekla, ujedinio je tri  prijatelja Filološke gimnazije u Beogradu, koji trenutno žive u Francuskoj, Švajcarskoj i Norveškoj. „Živeći u dijaspori, Teodora i ja smo osetile potrebu da doprinesemo zajednici kroz volonterski rad. Shvatile smo da nam naši životni uslovi omogućavaju da pružimo nove perspektive deci iz socijalno ugroženih porodica, sa kojima su Teodora i Nikola radili u prošlosti. Tako je nastao naš skromni projekat (per)Spektiva“, pojasnila je Tamara Pavlović.

Ovaj projekat, će po rečima pokretača, uključiti oko 30 dece školskog uzrasta, korisnika usluga Centra za integraciju mladih (CIM) beogradskog udruženja, koje se od 2004. aktivno bavi decom iz socijalno ugroženih zajednica. Realizacija projekta predviđena je na proleće ove godine.

Teodora Vuković i Nikola Radić, su podsetili na realnu sliku, da su romska deca i adolescenti u Beogradu primorani da rade na ulici, što ih sprečava da redovno pohađaju školu. Privilegije koje druga deca imaju, poput bioskopa, sportskih treninga i drugih zabavnih aktivnosti, uglavnom su van njihovog domašaja. Tim problemom će se baviti projekat Spektiva, putem edukativnom i zabavnog programa u trajanju od dva meseca. Deca, učesnici programa, imaće priliku da posete muzeje, bioskope, ali i da prate specijalno kreirane radionice programiranja i elektronike.

„Ova deca nemaju iste životne prilike poput njihovih vršnjaka. Za njih, odlazak u bioskop ili muzej je luksuz… Ovo su deca koja ne znaju kojim zanimanjima bi mogla da se bave kasnije u životu, ili im čak ta zanimanja deluju nedostižno..“, nastavila je sa objašnjenjem projekta Tamara Pavlović.

U zemlji poput Srbije, gde po nekim studijama oko 500.000 ljudi žive ispod granice siromaštva, solidarne inicijative poput ove su izrazito važne. „Ne možemo da čekamo na institucije da reše sve probleme. Javne ustanove su preopterećene i spore da reaguju. Njihova pomoć je često neadekvatna, a neki od socijalnih problema kojima bi trebalo da se bave čak i ne uočavaju“, naglasila je Tamara Pavlović.

Svaka novčana vrsta pomoći ovog projekta je dobradošla i donacije se mogu uplatiti putem platforme GoFundMe.