Početna In Memoriam Sećanje na Jovana Jovu Stevanovića, velikog društvenog aktivistu iz okoline Štutgarta (1947-2015.)

Sećanje na Jovana Jovu Stevanovića, velikog društvenog aktivistu iz okoline Štutgarta (1947-2015.)

Jova Stefanović veliki društveni aktivnista i humanitarac
Foto: K. Krstić-Tadić

Na današnji dan 1947. godine u Čaklovićama kod Tuzle rođen je Jovan Jova Stevanović, veliki srpski privrednik i aktivista, koji je živeo i radio u okolini Štutgarta. Mnoge generacije ga se i dan danas rado sećaju, a posebno one, kojima je, sa članovima svoje porodice neumorno pomagao. Takođe Srbi u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg ga nisu zaboravili i kada se sretnu popiju jednu za pokoj duše. Jova je preminuo 14. septembra 2015. godine. Sahranjen je u gradu Nirtingen kraj Štutgarta gde je živeo sa svojom porodicom od kraja sedamdesetih godina.

Bio je poznat ne samo po svom neumornom društvenom radu već i po pomoći koju je pružio svom narodu u Nemačkoj, Srbiji, Republici Srpskoj i Hrvatskoj. Uspevao je Stevanović svojim neumornim radom i humanitarnim ličnim akcijama koje su se merile u milionima,  da obraduje deo svoga naroda i izmami osmehe u godinama građanskog rata. Posebno je bio privržen Srbima u Bosni odakle je rodom. Osetio je na svojoj koži šta znači izgubiti najbliže u ratu, jer mu je rođeni brat, kao civil nastradao na kućnom pragu.

Za Štutgart je došao 1969. godine. Tri godine kasnije upoznao je svoju suprugu Maricu sa kojoj je izrodio tri ćerke, Ružicu, Ankicu i Marijanu koje su mu do poslednjeg dana bile velika podrška i životna snaga. Slobodno vreme i pored svoje  firme i angažovanja za svoj narod posvećivao je poslednjih godina svojim unucima Adrianu, Darianu, Mari i Damajanu.

Stevanović je bio vrlo aktivan u nedakašnjem klubu Bratstvo- jedinstvo u Nirtingenu, pa u Slogi Kirhajm Tek, u Klubu Jugoslovena u Štutgartu a jedno vreme je bio i predsednik Saveza srpskih udruženja Baden-Virtemberg. Zalagao se da veliki broj dece srpskog porekla nauči svoj jezik, da putuju u zemlju svojih predaka, kao i da private sve najbolje i najlepše što naš narod ima. Uvek je putovao sa mladima na razne kulturno-društvene aktivnosti i ohrabrivao ih ne samo dok su bili na bini već i kada je primetio da je nekome neka vrsta pomoći potrebna.

I dalje živi u srcima mnogih a posebno kod članova svoje divne porodice.