Početna Kultura Danas u Nojenhofu u Švajcarskoj predstavljanje monografije „Narodna nošnja Kobišnice“

Danas u Nojenhofu u Švajcarskoj predstavljanje monografije „Narodna nošnja Kobišnice“

Foto: Radio Krug

U prostorijama Kulturno umetničkog društva Kolo iz Badena u Švajcarskoj, danas (22. januara)  se će biti održana promocija monografije „Narodna nošnja Kobišnice“ autora Leana Lazića. Na ovoj lepoj kulturnoj manifestaciji pored autora u programu će učestvovati istaknuta vokalna solistkinja Božica Boba Nedeljković i slavni virtuoz na harmonici Duško Petrović. Program će otvoriti predsednik KUD Kola iz Badena Karlo Đurić, dok će program voditi Violeta Aleksić, jedna od urednica radija Krug.

Monografija „Narodna nošnja Kobišnjice“ je upravo primer kako se od zaborava čuva narodno blago. Pričom svoga kraja, ispričanom na dva jezika i živopisnim fotografijama u saradnji sa vrhunskim stručnjacima ove oblasti, zapisao je trag u vremenu koji će biti ne samo primerak ličnih i državnih biblioteka već i naučno štivo na katedrama. „Narodna nošnja zauzima istaknuto mesto u istoriji ,kulturi i tradiciji svakog naroda. Njena uloga kroz istoriju je veoma bitna kao simbol etničkog identiteta, a ističe se i po likovnim i estetskim vrednostima. Raznobojni motivi, bogati ukrasi označavali su status društva kao i starosnu dob, pol, oblast. Po načinu odevanja prepoznavalo se, ne samo odakle ko dolazi, već i kom narodu pripada. Bogatstvo kulturne baštine i tradicije počinje upravo narodnom nošnjom i smatra se najvrednijim blagom svakog naroda koje treba čuvati od zaborava“, stoji u pozivu.

Ulaz je slobodan. Prostorije Kud Kola iz Badena očekuju goste u Industristrasse 7 u Nojenhofu od 17:00 časova. Moraju se poštovati propisane mere švajcarske vlade u cilju sprečavanja pandemije. Organizatori promocije su radio Krug i Kud Kolo iz Badena.