Početna Događanja U Parizu služen četrdesetodnevni pomen vladici Luki Kovačeviću

U Parizu služen četrdesetodnevni pomen vladici Luki Kovačeviću

U Parizu služen pomen episkopi Luki Kovačeviću
Foto: arhiva Crkva Sv. Save u Parizu

U crkvi Svetog Save u Parizu u utorak održan je četrdesetodnevni pomen vladici Luki Kovačeviću, koji je preminuo decembra 2021. godine u 15 časova  u glavnom gradu Francuske. Episkop zapadnoevropski Luka sahranjen je u Beogradu, u manastiru Vavedenje u Beogradu.

„Blaženog spomena episkop Luka živeo je skromno, nenametljivo, tiho, monaški bez da je imao potrebu bilo kome to da objavljuje, nosio je svoj životni krst kako je znao i umeo prema sili i meri Bogom darovanih talenata, i učinio je mnogo iako to mnogi ne znaju, ali je važno da to zna Bog kome služimo i da nas On čuva u svome sećanju a to znači da živimo u večnosti“, rekao je episkop Justin.

Godine 1997. godine izabran je za episkopa zapadnoevropskog sa sedištem u Parizu, a ujedno je obavljao dužnost administratora eparhije australijsko-novozelandske sve do 1999. godine, pošto je 1992. bio ustoličen u tron episkopa australijsko-novozelandskih.

Vladika Luka
Foto: arhiva Crkva Svetog Save u Parizu

Dolaskom episkopa Luke eparhija zapadno evropska doživela je preporod i vaskrsenja. Od deset parohija 1997. vladika Luka je proširio još 50 bogoslužbenih i misionarskih mesta na kojima se služi osim na srpskom i na svim zapadnoevropskim jezicima.

Pored redovnih srpskih sveštenici u eparhiji u kojoj je služio vladika Luka postoje i 25 sveštenika zapadnoevropljana, koji bogosluže na svojim jezicima, za pravoslavnu pastvu sa španskog, portugalskog, francuskog, holandskog i belgijskog govornog područja. Pod upravom episkopa Luke danas su tri manastira u Francuskoj i jedan u Holandiji. U Španiji, na severu Кatalonije, postoje četiri španska monaha koji pomažu tamošnjim parohijama. Južno od Bordoa, u Gaskonji, nalazi se manastir Lektur gde su monasi Francuzi i brinu o pet frankofonih parohija u okolini. Bave se takođe ikonopisom i izdavaštvom. Monahinje sestrinstva iz manastira Boa Saler u oblasti reke Loare uglavnom su Latinoamerikanke. One proizvode lekovite biljne preparate, te sveće za bogosluženje i dekoraciju. Treći manastir je smešten u Burgundiji, osnivač je bio akademski slikar i monah Luka- Francuz.

„Vladika Luka je bio iskreni i pravi hrišćanin. U njegovom svakodnevnom držanju sa drugima, kao i u njegovim rečima i govorima, uvek je davao izuzetan primer  Jevanđeljskog vesnika. Živeći u pravoslavlju, vladika je bio pravi srpski domaćin, uvek spreman da sasluša druge, da pomogne onima u nevolji i da oprosti svima. Izuzetno skroman i dobar čovek, blagonaklonjen drugima i pun duha i vere u Vaskrsenje“, navedeno je, po episkopovoj smrti u crkvi Svetog Save u Parizu.  

Datum i vreme sahrane biće naknadno objavljeni.