Početna Događanja Proslava Svetog Save u nemačkoj pokrajini Bavarska

Proslava Svetog Save u nemačkoj pokrajini Bavarska

Učenici dopunske nastave na srpskom jeziku iz Ingolštata, Minhena, Nirnberga, Erlangena, Pasaua i Rozenhajma kao i učenici Pilot projekta- nastava na daljinu, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, proslavili su Svetog i bosonogog oca Savu, Prvog srpskog prosvetitelja i arhiepiskopa.

Nastavnica Aleksandra Cvetković sačinila je video-materijal koji su vredno sakupile i ostale nastavnice dopunske škole na srpskom jeziku iz Bavarske, Tatjana Hot, Gordana Budiša, Ivana Đurić i Branka Stanojević. Napravljena su tri video snimka od po 15 minuta. Zajednička tema ovogodišnjeg najvećeg školskog praznika glasila je: „Spasioče, hranioče, Savo mironošče…tebi se mole deca tvoja!“  U video materijalu deca su recitovala tekstove u čast Svetom Savi, glumila i pevala. Deca su se potrudila te su  obukla i srpsku narodnu nošnju.  U video materijal ubačeni su i crteži učenika.

Uz saglasnost horovođe Olivere Divljak iz Mola, nastavnica, Aleksandra Cvetković dobila je audio snimak koji je specijalno snimljen za ovaj projekat. Delo „Kto Bog velij“ (Veliki prokimen) D. Bortinjskog i pojanje hora „Sveti Sava Gornjokarlovački“ posebno je ukrasilo video materijal.

Deca su bila motivisana za rad, a nastavnice  zadovoljne rezultatima. Pored filmova, nastavnice su, gde su epidemiološke mere dozvoljavale, proslavile Svetog Savu i u hramovima Srpske pravoslavne crkve širom Bavarske, istakle su nastavnice Srpske dopunske škole Hot, Budiša, Đurić i Stanojević.