Početna Događanja Učenici iz Rojtlingena, Ulma, Kirhajma, Ajslingena, Kalva i Sindelfingena snimili film o...

Učenici iz Rojtlingena, Ulma, Kirhajma, Ajslingena, Kalva i Sindelfingena snimili film o Svetome Savi

Učenici iz Ajslingena i Kavla na priredbi u crkvi u Gepingenu
Foto: arhiva N. Milenković

Prvom srpskom učitelju, prosvetitelju i arhiepiskopu, Svetom Savi đaci nastavnice Srpske dopunske škole u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg, Nataše Milenković  iz Rojtlingena, Ulma, Kirhajma, Ajslingena, Kalva i Zindelfingena posvetili su 3 nastavne nedelje.  

„Tokom prve nedelje, na časovima predmeta moja otadžbina Srbija, detaljno smo obradili temu: „Srbija u doba Nemanjića“. Od doba Stefana Nemanje i njegove vladavine, detinjstva i porodice Rastka Nemanjića, krunisanje Stefana Prvovenčanog, kralja Milutina, Stefana Dušana zvanog Dušan Silni do cara Uroša poznatog kao Uroš Nejaki. Učenici su pokazali znatno interesovanje  za istoriju našeg naroda, a preko kvizova, pitanja i asocijacija izvršena je povratna informacija usvojenog znanja koje je na visokom nivou“, istakla je nastavnica Milenković.

Na časovima srpskog jezika obrađene su legende i priče o Sv. Savi: „Zlatno jagnje“, „Sveti Sava i đaci“;“Radi, pa ćeš imati“, „Sveti Sava i seljak koji je tražio sreću“, „ Molitva svetitelja Save“, „ Na Svetog Savu“ i mnoge druge priče i pesme.  Tokom časova predmeta osnovi srpske kulture i tradicije obrađena je „Svetosavska himna“.

U sklopu vannastavnih aktivnosti učenici su bili angažovani za pripremanje priredbe i snimanje filma: „Spasioče, hranioče, Savo mironošče…Tebi se mole deca tvoja!“ U filmu su učestvovali učenici iz Rojtlingena, Ulma, Kirhajma, Ajslingena, Kalva i Zindelfingena.

Đaci iz Ajslingena, na smimanju filma
Foto: N. Milenković

U Rojtlingenu su učestvovali Ana i David Petrović, Mila Ilić, Sara Kremenović, Anđelina Kerk, Dejan Kinčes, Ana Tripković i Nenad Duraković. U snimanju filma učestvovali su i učenici iz Ulma: Dominik Vidojković, Matija Ćulibrk, Anđa Preradović, Petra Zelenbaba, Janko i Bogdana Golubović i Jan Karić. Učenici su sa oduševljenjem prihvatili ideju i učešće u filmu. Učenici iz Kirhajma su pored snimanja filma, pripremali i priredbu: Vanesa i Analena Miler, Valerija Stanisavljević, Iva i Mila Cvetanović i Anja Ristić. U Ajslingenu je u sklopu filma pripremljen i scenski prikaz: „Zlatno jagnje“. U filmu su učestvovali: Viktor, Nika, Viktoria i Vuk Marinković, Atina Skanikas, Maksimilian Stanojević, Aleksandra i Kristina Šteger, Mila i Daniel Kolarski, a pored navedenih učenika na priredbi su učestvovali i Nikola Ristić, Luka Džodić i Dragana Ivetić.Učenici iz Kalva koji su učestvovali u filmu su: Nikola  Damian Herzog, Lara Đukić, Adriana Leple, Laura Del Regno i Lazarija Ristić.  U snimanju filma učestvovali su i učenici iz Sindelfingena: Lea Janjetović, Lea Vučković, Dušan Dašić, Marko Mojović, Maksim Hartl, Mihajlo Milošević, Una i Aleksa Ivanović, Marko Stegić, David Petrović.

Priredba je održana na dan Svetoga Save u srpskoj pravoslavnoj crkvi u Gepingenu, a učestvovali su učenici iz Kirhajma i Ajslingena. Ivana Ristić, mama učenika Olivera i Anje Ristić koji nastavu pohađaju u Kirhajmu je iznela svoj utisak o priredbi.  „Bilo je zaista predivno, sva su deca lepo recitovala, a posebno su najmlađi bili vrlo interesantni. Lepo su kazivali stihove, pomalo stidljivo, ali ujedno i  hrabro izveli svoj zadatak“.

Nika Marinković učenica petog razreda u Ajslingenu, voditelj priredbe u crkvi je istakla: „Mojoj porodici i meni je bilo veoma drago što smo učestvovali na priredbi povdom  školske slave. Imali smo tremu, ali smo ipak želeli da ovaj poseban dan obeležimo kao što se i u Srbiji Sveti Sava proslavlja. Osećali smo se kao da smo u Srbiji zahvaljujući našim drugarima i učiteljici Nataši Milenković. Na snimanju filma je bilo interesantno, smejali smo se i uživali. Bilo je super, nismo imali publiku u učionici za vreme snimanja, tako da nismo imali tremu. Bilo je zabavno i jedva čekamo novi izazov“.

„Film je izazvao divne utiske i komentare svih roditelja u svim nastavnim grupama. Roditelji su ponosni na svoju decu, a deca srećna i zadovoljna jer su svojim učešćem poručili da je svetosavski put naša snaga i izvor i da „drugog puta nema“ sem Savinog. Ukazali smo na to da nas duh svetosavlja spaja i učvršćuje u istrajnost učenja i nadahnjuje veru u očuvanje srpskog jezika, tradicije, kulture i istorije“, dodala je nastavnica Nataša Milenković.