Početna Događanja Srpski jezik dar od srca

Srpski jezik dar od srca

Učenici starijeg uzrasta na dodeli nagrada sa ambasadorkom Janković
Foto: Rasejanje.info

Na Dan državnosti Republike Srbije, učenica Srpske škole iz Frajburga Dunja Tadić poželela je da sa čitaocima portala Rasejanja.info podeli svoj sastav na temu „Moj jezik, moj svet, zašto učim srpski jezik“. Ona je na konkursu, koji je raspisala ambasada Republike Srbije u Berlinu povodom Dana slovenske pismenosti, pobedila u kategoriji učenika od petog do osmog razreda. Dodeljivanje nagrada je bilo planirano za maj mesec, ali je moralo da se odloži do prve prilike, kada su to epidemiološki uslovi dozvolili (oktobar mesec).
Dodeljujući nagrade prisutnim đacima sa čitave teritorije Nemačke, na prijemu u ambasadi Republike Srbije u Berlinu, ambasadorka Srbije dr. Snežana Janković je istakla, da je cilj i zadatak ambasade bio da podstakne svu našu decu, decu srpskog porekla, koja su ovde rođena ili ovde žive, da govore srpski jezik, da neguju našu tradiciju i kulturu, i da čitaju srpsku književnost. „Ono što želimo da im poručimo i što ovim literarnim konkursom želimo da podstaknemo kod njih, je razmišljanje o tome da je bitno i za njih lično, za snagu njihove ličnosti i ličnu sreću – a isto tako za našu državu i narod, da dalje pronose, ma gde bili, tu vatru srpskog jezika i srpske kulture, koja može samo da nam služi na ponos našeg srpskog identiteta“.

Misiju negovanja srpskog jezika, koju je započela sa učenicima srpske škole u Švajcarskoj dok je bila na mestu ambasadora RS, ambasadorka Janković je nastavila i u Nemačkoj. Bio je ovo prvi konkurs ambasade Srbije, raspisan za sve đake srpskih škola, kao i za sve one koji imaju srpsko poreklo. Odziv je bio više nego zadovoljavajući. Na adresu ambasade pristiglo je 112 radova.


Kako je dr Janković istakla, bile su planirane samo po tri nagrade u kategoriji nižeg i starijeg uzrasta. Međutim, veliki broj radova i dobri sastavi su pomerili granice, pa su u obe kategorije dodeljene nagrade za prvih pet mesta i po jedna specijalna nagrada.
Tada je ambasadorka Janković naglasila, da joj je mnogo žao što prijem nije mogao da se organizuje za svu decu, jer epidemiološki uslovi to nisu dozvolili, već samo za nagrađene. Ipak, sva deca koja su učestvovala su dobila diplome ambasade, a nagrađeni pored diploma i veliki broj knjiga i divan dan u Berlinu.

Današnji dan je jedan od najbitnijih u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije. Pored toga što je Dan državnosti, on je i Dan ustavnosti Srbije, kao i dan sećanja na početak Prvog srpskog ustanka pod vođstvom Karađorđa Petrovića. Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije i jedan od najmodernijih, najdemokratskijih i najliberalnijih ustava svog doba, donet je takođe na današnji dan, 15. februara 1835. godine. Zbog toga je i želja Dunje Tadić, čiji je pobednički rad takođe posvećen Srbiji, srpskom jeziku i narodu bio da se objavi na današnji dan.
Radujemo se što će u narednom periodu Dunja početi da svoje tekstove objavljuje na portalu Rasejanje.info.

Dunja Tadić čita svoj sastav
Nažalost, nedostaju prve rečenice: Lepo sedeti na nekom od brda iznad grada Valjeva i posmatrati pola Srbije. Priroda je divna, ima mnogo šuma i prelepih livada i pašnjaka, puno brda. A iza je ravnica. Moji rođaci kažu da se vidi i Mađarska.
Video: Rasejanje.info

Podsećanja radi nagrade su tada osvojili, u kategoriji od 1. do 4. razreda Sofija Dimitrieski, Ognjenka Кojadinović, Sofija Beslać, Eva Milanov, Nina Milenković, i specijalnu nagradu Matija Milinović.

U kategoriji od 5. do 8. razreda, nagrađeni učenici su Dunja Tadić, Ana Ivanji, Leticia Fridrih, Mila Tripković i David Joković. Specijalna nagrada je dodeljena Nikoli Steviću.
Prijemu su, pored nagrađenih učenika i njihovih roditelja prisustvovali i nastavnici Srpske dopunske škole kao i koordinatorke Srpske dopunske škole Biljana Bukinac (za više zemalja u Evropi) i Tatjana Popović (za nemačke pokrajine Baden-Virtemberg i Bavarsku).

Ambasadorka Janković sa učenicima nižih razreda – dobitnicima nagrada
Foto: Rasejanje.info

Takođe su prisustvovali generalni konzul RS iz Štutgarta Dragan Dimitrijević i iz Minhena Božidar Vučurović. S obzirom da su u kategoriji nagrađenih učenika tri učenice bile iz pokrajine Baden-Virtemberg koje podučavaju Biljana Anđelković i Jovana Knežević generalni konzul Dimitrijević je za portal Rasejanje.info rekao da je to fenomen, koji poseduje ta pokrajina i Nemačka, koji se neguje i da je veoma ponosan na njih tri kao i na sve ostale đake.

Divan prijem i druženje su zasigurno ostali u sećanju svih prisutnih, a posebno đaka, kojima je ambasadorka Janković priredila zaista dan za pamćenje.

Ambasadorka sa nastavnicama Srpske dopunske škole i korodinarkom Biljanom Bukinac
Foto: Rasejanje.info