Početna Događanja Oblačenjem briselskog simbola grada „Maneken Pisa“ u šumadijsku narodnu nošnju obeležen Dan...

Oblačenjem briselskog simbola grada „Maneken Pisa“ u šumadijsku narodnu nošnju obeležen Dan državnosti u Belgiji

Ispred simbola Brisela Maneken Pis obučenog u šumadijsku narodnu nošnju
Foto: arhiva ambasada Srbije u Briselu

Kao i prethodnih 11 godina, predstavnici ambasade Republike Srbije u Belgiji u saradnji sa vlastima grada Brisela i belgijskim udruženjem Prijatelji Maneken Pisa obeležila je Dan državnosti Republike Srbije. Od 2011. godine se briselski simbol grada „Maneken Pis“ oblači u tradicionalnu srpsku nošnju za najveći srpski državni praznik.

„Maneken Pis“, bronzana statua dečaka, visoka je 60 cm napravljena je u 17. veku. Legenda kaže da je dečak urinom ugasio fitilj eksploziva i time sprečio osvajače da dignu u vazduh zidine Brisela, po kome je nastala ova statua. „Maneken Pis“ na flamanskog  znači dečkić. Statua je napravljena je 1965. godine, dok se original čuva u Muzeju grada Brisela. Takođe u Muzeju se nalazi šumadijska narodna nošnja za „Maneken Pis“-a, uz 1000 ostalih domaćih i inostranih nošnji i kostima, koje se koriste za raznorazne prilike. Kako je statua ceo dan „obučena“ u srpsku narodnu nošnju na Sretenje, zainteresovani građani i turisti koristili su priliku da se slikaju sa simbolom Brisela u šajkači i opancima.  

Foto: arhiva ambasada Srbije u Briselu


Juče su prisutne u centru Brisela pozdravili ambasadori Srbije pri EU i NATO Ana Hrustanović i Branislav Filipović. O srpskoj tradiciji i istorijatu Sretenja govorio je Robert Popović, zamenik ambasadora Srbije u Belgiji. „Srbija na današnji dan slavi svoj nacionalni praznik Sretenje, a 15. februar je jedan od najvažnijih dana u istoriji Srbije. To je istovremeno Dan ustavnosti Srbije i dan sećanja na Prvi srpski ustanak 1804. godine”, rekao je Popović. On je takođe preneo reči ministra Nikole Selakovića da ono što postoji danas ne bi bilo da nije bilo onoga što se dogodilo na Stretenje 1804. godine u blizni Topole.  „Taj trenutak je omogućio postojanje naše države zahvaljujući heroizmu naših predaka i njihovoj svesti o tome da je sloboda važnija od svega”, dodao je Popović.

Foto: arhiva ambasada Srbije u Briselu